САЩ добива над 10 млн барела петрол на ден за първи път от 1970 г

568
САЩ добива над 10 млн барела петрол на ден за първи път от 1970 г

© Pixabay

Добивът на петрол в САЩ е надхвърлил 10 млн. барела на ден през ноември за първи път от близо 50 години насам - постижение, което е индикатор за засилващата се доминация на щатската петролна индустрия.

Преди време глобалните петролни износители определяха шистовия петрол като нещо, което няма да просъществува дълго, но индустрията излезе по-ефективна, от когато и да било от тригодишния спад в цените на суровината и е на път да се възползва от цените, които са на най-високите си нива от края на 2014 г.

През ноември производството се е повишило до 10.038 млн. барела дневно, или 4% повече от предходния месец, според щатската Администрация за енергийна информация. Това е малко под рекорда от 10.044 млн. барела дневно, поставен през ноември 1970 г.

Възходът на щатската шистова индустрия е последният обрат в борбата за надмощие между шистовите производители и ОПЕК, която през миналата година договори ограничения в производството с други големи страни производителки, сред които и Русия.

Организацията намалява с около 2% предлагането в световен мащаб в опит да намали свръхпредлагането и да вдигне цените на суровината.

Тези усилия постигнаха очаквания ефект: цените скачат през тази година, на фона на затягането на предлагането и икономическия растеж в световен мащаб, който предизвика изнадващо голямо търсене, пише WSJ.

Тъмната страна на Съединените американски щати са на път да постигнат енергийната си незавимост. Въпросът е дали това е добра новина и за кого?

Вероятноостта пазарът да бъде залят от петрола от шистовите кладенци на моменти ограничаваше ръста в цените, но напоследък не успява да намали ентусиазма на инвеститорите. Цената на щатския петрол бележи ръст от над 7% през януари и отчита повишение в пети пореден месец.

Това е и най-дългата печеливша серия от 2011 г. Вчера фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 23 цента, до 64.73 долара за барел на борсата в Ню Йорк, докато цената на брента се повиши с 3 цента, до 69.05 долара за барел в Лондон.

Новите данни продкрепят прогноза, направена в края на 2017 г. от консултантската компания Rystad Energy. Тогава от Rystad заявиха, че САЩ вече е достигнала обема от 10 млн. барела на ден, изтъквайки ръста в производството на шистов петрол през октомври, който обаче бе неутрализиран от пораженията от ураганите върху добива в Мексиканския залив.

На фона на рекордния добив от страна на щатските производители, вносът на петрол от други страни се свива до нови минимални стойности, а износът на щатски петрол нараства.

Дефицитът при търговията с петрол в САЩ е бил 2.5 млн. барела на ден в края на годината, казват от Rystad. Количеството намалява рязко, в сравнение с пиковия петролен дефицит от 12.5 млн. барела дневно през 2007 г.

От Rystad очакват тази разлика да продължи да се свива, защото щатският лек суров петрол е доста по-евтин от петрола от сорта брент. Това позволява на щатските рафинерии да работят на пълни обороти с по-евтин петрол, който се добива на домашна почва, като в същото време има изгода този петрол да се изнася и в чужбина.

През последното десетилетие добивът на петрол в САЩ почти се е удвоил, след като компаниите се усъвършенстваха в извличането на суровината от шистови залежи чрез дълги хоризонтални кладенци и фракинг.

От щатската Администрация за енергийна информация и от Международната агенция по енергетика прогнозират, че добивът на петрол в САЩ ще бъде средно над 10 млн. барела на ден през тази година.

По-рано този месец щатската администрация прогнозира, че страната е на път да изпревари Саудитска Арабия, която през миналата година е произвеждала малко под 10 млн. барела дневно и ще се конкурира с Русия, която има среден дневен добив от 11 млн. барела, за да стане водещият производител в света.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg