САЩ са изправени пред избора на "по-малкото зло"

2032
САЩ са изправени пред избора на

Преговорите между представителите на Белия дом и членовете на конгреса, целящи съгласуване на дългосрочен план за намаляване на бюджетния дефицит, което му приемане би открил пътя за вдигане на тавана на държавния дълг допреди 2 август, се провалиха вчера вечерта. В резултат нарасна вероятността от случването на един от най-негативните варианти на развитие на събитията, над което от агенция Standard & Poor's насочиха особено внимание.

Президентът Барак Обама и председателят на Камарата на представителите Джон Бьонер водеха разговори през последните дни по въпроса за свиването на дефицита в бюджета. Обсъждаха се орязване на разходите с 3 трлн. долара през следващите 10 години, както и данъчна реформа през 2012 година, съобщиха Financial Times и The Wall Street Journal.

Демократите настояват всяка спогодба да включва и източници на допълнителни приходи. От своя страна републиканците са против всякаквите усилия за допълнителни постъпления за сметка вдигане на данъци или орязване на данъчните облекчения за богатите американци и някои компании. Един от сенаторите-демократ заяви пред FT, че колегите му по партия силно се разгневили, като узнали за предложението на републиканците да намалят разходите за пенсии и програми в сферата на здравеопазването за бедни и възрастни хора.


Късно вечерта Бьонер напусна масата на преговорите. „В крайна сметка така и не стигнахме до пресечна точка. Въпросът не е личен, а опира до различни гледни точки за бъдещето на нашата страна", се казва в писмо на Бьонер към колегите. „Реших да прекъсна преговорите с Белия дом и да започна разговори със сената в опит да намерим пътя напред".

Същевременно от Standard & Poor's разпространиха в петък доклад, в който се разглеждат три сценария за развитие на ситуацията в обозримо бъдеще. По-рано, на 14 юли, агенцията постави под наблюдение рейтинга на САЩ по дългосрочния дълг ААА и по краткосрочните им задължения - А1+, с възможно понижаване, заради съмнения, че Вашингтон ще успее да намери разрешение на въпроса за свиването на бюджетния дефицит и повишаването на тавана на дълга.

Сценарий № 1

Белият дом и конгресът се договорят за оптималния дълг и си сътрудничат в дългосрочна перспектива за реализиране на плана за бюджетна консолидация. В този случай от Standard & Poor's е възможно да прекъснат наблюдението на рейтинга, но прогнозата може да остане негативна. Дори Вашингтон да избегне фалита, доверието на инвеститорите към долара, ДЦК и институциите на Щатите могат да пострадат в дългосрочна перспектива. Значителното забавяне на държавните разходи ще окажат като цело негативен ефект на икономиката, особено на тези корпорации и държавни организации, които са най-силно зависими от федералните разходи.

Въздействието на подобен изход за финансовите институции ще бъде незначителен, а върху корпоративните кредитополучатели ще е косвено и ще зависи от това, как фискалната консолидация ще повлияе на възстановяването на икономиката.

Сценарий № 2

Белият дом и конгресът се споразумеят да повишат тавана на дълга, за да избегнат възможния фалит, но без да са в състояние да формулират реален и заслужаващ доверието план за бюджетна консолидация.

При това положение от Standard & Poor's могат да намалят рейтинга на САЩ до AA+ / A1+, с негативна перспектива до три месеца и е възможно, това да се случи в началото на август. От агенцията очакват да видят умерено покачване на дългосрочните лихвени проценти (25-50 базисни точки), заради спада в доверието на пазарите, както и известно забавяне на икономическия растеж с 25-50 базисни пункта, на фона на предпазливостта от страна на потребители и бизнеса.

Запазването на статуквото на федералните разходи би успокоил стреса в сектора на публичните финанси до момента, когато впоследствие ще трябва да се сключи споразумение за сериозно орязване на преразпределяните през бюджета средства.

Сценарий № 3

Белият дом и конгресът не стигат до споразумение по дълга до 2 август и министерството на финансите започва с рязко свиване на разходите, за да набави парични средства, които ще са нужни за обслужването на дълга и да не надвиши пределното ниво на дълг. Ако това продължи по-дълго време, то САЩ могат да загубят способността да обслужват задълженията си. Това ще доведе до мащабни последици, с негативен характер, на световните финансови пазари и най-вече до нова рецесия в САЩ.

При реализирането на този сценарий ФЕД ще започне трети кръг на количествени облекчения. Министерството на финансите вероятно ще успее да рефинансира ценните си книжа на стойност 59 млрд. долара, с падеж 4 и 11 август и да преведе на 3 август социални плащания за сметка на орязването на редица разхди и отсрочки към плащанията на държавни служители и изпълнители.

Невъзможността от погасяването на дълга или лихвите (на 15 август САЩ трябва да покрият лихвите върху 62 млрд. долара) сами по себе си ще означават частичен фалит според криетриите на Standard & Poor's, която агенция ще понижи рейтинга на Щатите до SD. Дори централната банка да започне да помпа ликвидност във финансовата система, то ще наблюдаваме рязък спад на фондовите пазари, ръст на лихвените проценти по кредитите и междубанковото финансиране, а достъпът до корпоративните дългови пазари ще е открит единствено за висококачествените емитенти.

Потребителите и компаниите, преди всичко, ще ограничат разходите си до стоките от първа необходимост, а курсът на долара ще се обезцени с 10% и повече спрямо останалите основни валути. Инвеститорите ще се хвърлят към пазарите на реални активи, а това може да доведе до рязък скок на цените на петрола и други суровини.

Дори таванът на пределния дълг бъде вдигнат скоро след фалита и САЩ отново могат да започнат да емитират ДЦК, то привличането на средства ще им струва значително по-скъпо, а рецесията може да се пренесе в световната икономика мигновено. Повторение на ситуацията от есента на 2008 г. не е изключена.

Като цяло противоборството във Вашингтон, според Standard & Poor's, носят допълнителни проблеми на Европа, която се бори със своите сериозни бюджетни дисбаланси в Гърция, Португалия и Ирландия. Ефектът върху Стария континент обаче ще зависи от развитието на конкретния сценарий.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
05:07 | 24 July 2011
e ga falirat mrasni evreiski svine
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg