Съветът на ЕС с нова сграда за 181 млн. евро през 2015 г.

1862
Съветът на ЕС с нова сграда за 181 млн. евро през 2015 г.

Новата сграда, която ще приютява Съвета на ЕС и Европейския съвет, ще бъде готова в началото на 2015 г., предаде БТА, цитирайки белгийски медии. Сградата, разположена срещу седалището на Европейската комисия в Брюксел, е на стойност 181 млн. евро, осигурени от бюджета на ЕС.

Строежът е определян като голямо предизвикателство от гледна точка на архитектите и на изпълнителите. Бъдещата сграда засега изглежда като стоманен скелет, чиято най-основна част - крушовидната сърцевина - вече доби очертания. В комплекса са вложени около 5000 тона стомана, а работата се извършва почти денонощно, на смени.

Сградата се вписва в очертанията на „Резиданс палас" - първия луксозен жилищен комплекс от затворен тип, построен в Брюксел в навечерието на Втората световна война.

Заради настъпването на войната комплексът никога не е служил изцяло според първоначалния замисъл, а за известно време е приел централата на Гестапо, в мазетата му са извършвани разпити, следите от които все още личат. Част от старата сграда е обявена за национално архитектурно и културно наследство.

Заради сложността и асиметричността на крушовидната част изпълнителите са сглобили предварително стоманения скелет на терен във Фландрия, а когато всичко е било готово, те са го разглобили и така, на части, са го пренесли до Брюксел.

Когато бъде завършена, сградата ще бъде „облечена" в стъкло, което ще осигури прозрачна завеса на крушовидното ядро. Асиметричната сърцевина, висока 50 метра, ще бъде облицована с дъбови панели, доставени от всяка от 28-те държави в ЕС.

Новата сграда ще разполага с три конферентни зали, зала за пресконференции и ресторант. Общата разгърната площ на сградата е 54 000 кв. метра над земята и 17 000 кв. метра подземно пространство.

Досега строителите са се сблъскали с множество затруднения, основно свързани с разположения под сградата железопътен тунел, както и с ритъма на Брюксел, тъй като обектът се намира в най-оживената част на жилищно-административния Европейски квартал.

Първоначално строителите били известени, че едва четири пъти в годината се предвиждат заседания на държавните и правителствените ръководители от ЕС в съседната сграда на Съвета - „Юстус Липсиус”.

Дневният ред на ЕС обаче се оказал далеч по-натоварен и за всяка от срещите на най-високо равнище строежът спирал и трябвало да бъде обезлюден, тъй като осигурява добра позиция за снайперистите.

Първоначалните срокове за откриването на новата сграда на Съвета на ЕС бяха през настоящата година, но множество нерешени докрай въпроси, сред които темата за финансирането на обекта, доведоха до забавяне.

Ако не изникнат нови недоразумения, Съветът ще разполага с новата си придобивка в първото тримесечие на 2015 г. За следващата, 2016 г., се очаква приключването на строежа на новата централа на НАТО, разположена срещу използвания досега от алианса панелен комплекс в покрайнините на Брюксел.

Сградата на пакта, далеч по-голяма, е и по-скъпа - около 1 млрд. долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg