Шестте опасности, които ще унищожат цивилизацията

2036
Шестте опасности, които ще унищожат цивилизацията

Комбинацията от шест събития, всяко от които има катастрофални последици, могат да разрушат нашата цивилизация, смят Матю Щейн- автор на книгата When Technology Fails, цитиран от Huffington Post. Според него шест са посоките, в които светът трябва да се постарае да направи необходимото, за да избегне тоталния крах:

1. Климатичните промени.

Макар и да предизвиква спорове, 90% от учените са убедени, че климатът на Земята се променя, че тази промяна се ускорява и че в основата й е човешката дейност.

2. Изчерпването на петролните запаси.

Световната икономика и нашата култура в голямата си част е зависима от петрола - от храната през дрехите до жилищата ни, всичко се нуждае от петрол, ако не за производство, поне за транспорт. Според последния доклад на американските въоръжени сили, от 2015 г. недостигът на петрол ще достигне 10 млн. барела на ден.

3. Изчерпването на живота в океаните.

11 от 15-те големи зони за риболов в света са в процес на изчезване. И всичко заради изчезването на планктона- база на хранителната верига в океаните.

4. Обезлесяване.

50% от световния горски фонд вече е изчезнал. Заради обезлесяването парниковите емисии са се увеличили с 25%. Горите са основна съставна част на нашата климатична система, изчезването им е равносилно на катастрофа.

5. Световният глад.

За първи път от началото на аграрната революция светът произвежда по-малко храна всяка година за сметка на увеличаващото се население.

6. Свръхпопулацията.

През 1000 г. населението на Земята е било около 500 млн. души. След 800 години е достигнало 1 млрд. След още 120 г. през 1930 г.- 2 млрд. През 2012 ще бъде 7 млрд. С този ритъм просто нямаме шансове.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg