Щатската икономика поднесе предколеден дар на Уол Стрийт

964
Щатската икономика поднесе предколеден дар на Уол Стрийт

Щатската икономика зарадва предколедно инвеститорите с цяла торба окуражаващи данни, и пазарът успя да отбележи трети пореден ден на повишение.

Най-бурно аплодирана бе статистиката за подадени молби за помощи за безработни за последната седмица, които паднаха с 4000 до 364 хиляди – най-ниското им ниво от април 2008 г. насам.

Отделно, индексът на водещите икономически индикатори на Conference Board отбеляза седмо поредно покачване през ноември, а доклад на Thomson Reuters/University of Michigan разкри, че американските потребители са малко по-оптимистични през декември, отколкото предходния месец.

Тази серия макроиконочески предколедни подаръци настрои Уол Стрийт празнично и ведрото настроение не бе развалено от решението на търговското министерство да ревизира в посока надолу оценката си за ръста на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие, от 2% на 1.8%.

В предпоследния работен ден за седмицата, инвеститорите забравиха европейските тревоги и не се вслушаха в предупрежденията на анализатори, че макар щатската икономика да се справя сравнително добре засега, едно евентуално задълбочаване на дълговата криза може да я катурне обратно в рецесията.

Тъмно петно в слънчевия ден остана позицията на Oracle, които поведоха технологичния сектор надолу в сряда след разочароващи финансови резултати. Ден по-късно, акциите загубиха нови 0.3%, до 25.69 долара.

Други представители на индустрията обаче разсеяха облаците. Akamai Technologies бяха най-силно представилата се позиция от S&P 500, напредвайки с 19% до 31.63 долара. Компанията се съгласи да закупи конкурентият производител на софтуер за мобилни мрежи Cotendo за около 268 млн. Долара в брой, затвърждавайки водещата си роля в бранша.

Micron Technology скочиха с 16% до 6.41 долара, след като Wedbush Securities Inc. вдигнаха оценката си за най-големият щатски производител на чипове за памет.

Девет от общо 10-те индустрии, следени от S&P 500, отбелязаха покачване в четвъртък, като най-силно се представиха финансите и енергетиката, с повишение от по над 1.1%. Morgan Stanley Cyclical Index, който включва компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, побърза да яхне вълната на оптимизъм и се вдигна с 1.3%. Акциите на General Electric поскъпнаха с три на сто до 18.05 долара, а на Exxon Mobil – с 1.4% до 84.29 долара.

KBW Bank Index скочи с цели 2.8%, като дяловете от Morgan Stanley добавиха 6.5% към цената си до 15.88 долара. Citigroup поскъпнаха с 5.9% до 27.65 долара, Bank of America – с 4.6% до 5.47 долара, а JPMorgan Chase & Co. – с 3.5% до 33.45 долара.

Производителят на соларни панели First Solar Inc. напредна с убедителните 7.4% до 34.15 долара, подкрепен от слуховете, че гиганти като General Electric и Siemens AG проявяват интерес към придобиване на дружеството. Отделно, според доклад на Robert W. Baird & Co, през следващото десетилетие пазарът на слънчева енергия ще се разрастне до 55 млрд. долара, докато цените падат и секторът става все по-конкурентноспособен на традиционните форми за добиване на електричество като твърдите горива.

Депресиращо бе представянето на Mead Johnson Nutrition, които се сринаха с 10 на сто до 68.76 долара. Една от най-големите търговски вериги в САЩ Wal-Mart Stores Inc. изтегли от продажба бебешката формула на компанията Enfamil след потресаващата новина, че пеленаче от Мисури, използвало храната, впоследствие е починало от бактериална инфекция. Wal-Mart също пострадаха, като акциите им паднаха с 0.3% до 59.19 долара.

Bed Bath & Beyond Inc. се присъединиха към групата на аутсайдерите, след като продажбите им за третото тримесечие не успяха да надхърлят 2.34 млрд. долара и останаха под средната прогноза на анализаторите. Дяловете от веригата магазини за обзавеждане поевтиняха с 6.3% до 57.58 долара.

Въпреки че в четвъртък настроението бе празнично, мисълта за коледните картички не даде поводи за ентусиазъм. Вторият по големина производител на поздравителни картички в САЩ, American Greetings Corp., се срина с 21% до 13.39 долара, след като обяви печалба на акция за третото тримесечие от 50 цента, при прогнози от 81 цента.

Макар че не лиспваха и разочарования, S&P 500 успя да отбележи напредък от 4 на сто за последните три дена, като в четвъртък се повиши с нови 0.8% до 1,254. Dow Jones Industrial Average добави 61.91 пункта към стойността си, или 0.5%, до 12,169.65, а технологично ориентираният Nasdaq Composite загърби тревогите от предходния ден и се вдигна с 0.8% до 2599.45.

Предколедно търговията остава вяла – около шест милиарда книжа смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с около 25% под среднодневното ниво за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg