Щатската икономика се свива с по-малко от очакванията

563
Щатската икономика се свива с по-малко от очакванията

Най-лошото за щатската икономика от Голямата депресия насам най-вероятно отминава, сочат последните данни за ръста на БВП на страната.

Водещата световна икономика е регистрирала понижение от 0.7% на годишна база за тримесечието април - юни, което е най-доброто й представяне от над година насам, показват данни на търговското министерство.

Резултатът бе по-добър от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха свиване на икономиката с 1.2% за посочения период.

За сравнение през първото тримесечие на годината икономиката на САЩ се сви с 6.4% на годишна база.

Ситуацията е значително по-добра, отколкото преди няколко месеца, коментират специалисти от финансовата компания FTN Financial.

Междувременно свиването на икономиката бе четвъртото поредно, което маркира най-дългата контракция от началото на тримесечната статистика от 1947 година насам.

Щатската икономика се е свила с 3.8% от второто тримесечие на миналата година до момента, което е най-голямата рецесия от 30-те години на миналия век.

Потребителските разходи, които допринасят за около 70% от щатската икономика са се понижили с 0.9% през изминалото тримесечие, което е по-малко от предишните правителствени прогнози. И тук резултатът се оказа по-добър от средните очаквания на анализаторите.

Междувременно отделен доклад на частната компания ADP относно заетостта в частния сектор посочи съкращения на 254 000 работни места за настоящия месец, което е под ревизираните данни за загуба на 277 000 работни места през август.

Резултатът обаче бе по-голям от средните очаквания на анализаторите за 210 000 броя за изминалия месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg