Щатският фондов пазар с най-слабо тримесечие от 2008 г.

741
Щатският фондов пазар с най-слабо тримесечие от 2008 г.

Бенчмарк индексът Standard & Poor's 500 завърши най-слабото си тримесечие от 2008 г. насам в петък, докато инвеститорите продължават да се мръщят на рисковите инвестиции в копороративни ценни книжа.

Приятната изненада, поднесена от Университета на Мичиган, чиито индекс на доверието на американските потребители скочи до 59.4 пункта през септември спрямо 55.7 месец по-рано, бе като цяло игнорирана. Никой не аплодира и факта, че бизнес барометърът на Institute for Supply Management-Chicago Inc. се покачи до 60.4 пункта спрямо 56.5 за август.

Погледите бяха насочени към Германия и Китай, които напомниха, че рецесията на глобалната икономика остава реална заплаха.

Производството в Поднебесната империя продължи да се свива за трети пореден месец - най-дългият период без ръст от 2009 г. насам, докато поръчките, отправени към фирмите-износителки, намаляват. Досега Китай пазеше славата си на може би единственото светло петно на световния атлас, с непомрачен ръст на брутния вътрешен продукт независимо от глобалните сътресения.

В Германия, продажбите на дребно паднаха до четиригодишен минимум през август, докато домакинствата, несигурни как ще им се отрази дълговата криза, ограничават разходите си. В същото време, инфлацията на Стария континент неочаквано ускори ход и скочи до три на сто през септември спрямо 2.5% за август.

Не всички новини от САЩ бяха позитивни - и американските потребители стягат портфейлите, като покупките им са отбелязали ръст от едва 0.2% за август спрямо ревизирана стойност от 0.7% за юли. В същото време, доходите падат с 0.1%, при средна прогноза на анализаторите за ръст от 0.1 на сто.

Промишлеността, производителите на суровини и финансите бяха най-слабо представилите се сектори от S&P 500, като всичките успяха да отбележат понижения, надхвърлящи 3.2%.

Акциите на най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa поевтиняха с 4.9% до 9.57 долара, дяловете от General Electric се понижиха с 4% до 15.22 долара, а петролният гигант Halliburton Co. се срина с 5.4% до 30.52 долара, след като черното гориво отбеляза най-силния си тримесечен спад от 2008 г. насам.

Банките остават аутсайдерите на пазара - книжата на American Express Co. затвориха на 44.90 долара, или с 3.9% под нивото си от четвъртък, а JPMorgan Chase & Co. отстъпиха 4.1% до 30.12 долара.

Технологиите, които в последното тримесечие бяха източник предимно на добри новини, загубиха лустрото си. S&P 500 Information Technology Index се сви с 2.8%, с което понижението на компонентата за последните три дни достигна 4.6 на сто.

Акциите на Hewlett-Packard Co. паднаха с 1.33 долара, или 5.59% до 22.45 долара след като гигантът обяви, че ще заплати компенсация от 7.2 млн. долара на освободеният главен изпълнителен директор Лео Апотекер.

Най-силен срив бе регистриран по позицията на Micron Technology, чиито книжа загубиха 14% от стойността си до 5.04 долара. Най-големият американски производител на чипове за памет изненада неприятно пазара с обявена загуба от 14 цента на акция, оправдавайки се със слабо търсене на персонални компютри. Анализаторите очакваха поне скромна печалба от два цента на акция.

Ingersoll-Rand също успяха да разочароват инвеститорите, като предупредиха, че печалбите за третото тримесечие едва ли ще надхвърлят 80 цента на акция, при средна оценка на анализаторите от 92 цента. Производителят на количките за голф Club Car и ключалките Schlage бе наказан от пазара, като книжата му се сринаха с 12% до 28.09 долара.

Производителите на торове загубиха позиции след позитивен доклад на министерство на земеделието относно резервите от царевица. Оказа се, че запасите са със 150 млн. бушела над очакваното, което поне засега отхвърля очакванията, че високите цени ще окуражат фермерите да засадят рекордно количество царевица от времето на Втората световна война до момента. Подобни прогнози се развихриха, когато фючърсите достигнаха около 7.75 долара на бушел, но в момента търговци очакват цената да падне под 6 долара.

Дяловете от Mosaic Co. поевтиняха с 9.65% до 48.97 долара, а от CF Industries Holdings Inc. - с 12.45% до 123.39 долара. По-ниските цени на фуража обаче са плюс за производителите на пилешко и свинско. Котировките на Sanderson Farms Inc. се вдигнаха с 2.95% до 47.50 долара, на Tyson Foods Inc. - с 1.46% до 17.36 долара, а на Smithfield Foods Inc. - с 1.93% до 19.50 долара.

В петък, S&P 500 загуби 2.5% от стойността си до 1 131.42, като напредъкът, отбелязан по-рано през седмицата, се стопи. Dow Jones Industrial Average успя да приключи седмицата на позитивна територия от 1.3%, въпреки че последният септемврийски ден му донесе понижение от 240.6 пункта, или 2.2%, до 10 913.38.

Източник: Глобал Маркетс

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg