Йената и доларът поскъпнаха, докато цените на металите и азиатските индекси регистрираха загуби.

Последните са се насочили към най-голямото си тримесечно понижение от 2008-ма година насам, на фона на продължаващите признаци за забавяне на световния ръст и този в развиващите се страни.

Намаляването на кредитния рейтинг на Нова Зеландия инициира поевтиняване на валутата на страната, както и повишаване в доходността на държавните облигации до най-високите за тази година нива.

Йената поскъпна с 0.8% спрямо еврото до 103.60 рано тази сутрин, докато доларът добави 0.5% спрямо единната валута до 1.3534.

Новозеландската валута поевтиня с 0.9% спрямо щатската, докато медта загуби 2.4% от стойността си. Азиатският индекс MSCI Asia Pacific Index загуби 1% от стойността си.

Опасенията, че европейската дългова криза ще се разрасне, както и че щатската икономика ще забави ръста си, са изтрили около 9 трлн. долара пазарна капитализация от световните фондови пазари. Това кара инвеститорите да се насочват към смятаните за относително по-сигурни валути като долара и йената и щатски държавни ценни книжа.

Йената поскъпна минимално спрямо долара, като добави 0.3% към стойността си до ниво от 76.59.

Японската и щатската валута са най-поскъпващите през това тримесечие, съответно с 13 и 6.4%.

Към притесненията на пазара се добавят и тези за състоянието на най-бързоразвиващата се основна световна икономика - китайската, която до този момент бе буфер на забавянето на световния ръст.

Очакванията са ръстът на икономиката на Китай да се забави сериозно и да достигне 5% годишно до 2016-та година.