Движенията при някои валути са особено силно обвързани с цените на някои суровини, които са ключовите за икономиките на съответните страни.

В тази насока често прогнозирането на бъдещото движение при определена валута до голяма степен може да е свързано с това правилно да се отгатне накъде ще се движат определени суровини, пише изданието Investopedia.com.

Трите най-обвързани с цени на суровини валути са австралийският, канадският и новозеландският долар.

Други валути, които са по-слабо зависими от изменението в цените на суровините са швейцарския франк и японската йена.

Петролът и канадския долар

През последните няколко години цените на суровините бяха изключително волатилни. Така например, петролът поскъпна от 60 долара за барел през 2006-та година до рекордното ниво от 147.27 долара за барел през 2008 година, преди да поевтинее отново до 40 долара за барел през първото тримесечие на 2009 година и да поскъпне до 80 долара през тази.

Подобна волатилност може да се види и при цената на златото, която достигна 1 600 долара за унция през юни тази година, а днес се повиши до нова рекордна стойност от малко над 1 910 долара за унция.

Между 2006-та и 2009-та година корелацията между цената на петрола и канадския долар е била около 80%. И макар на дневна база подобна корелация да не се наблюдава, в дългосрочен план тя е налице.

Канадската валута е изключително чувствителна към цената на петрола, като Канада е седмият най-голям производител на петрол в света и продължава да се изкачва в класацията.

През 2000-та година Канада изпревари Саудитска Арабия, като основен доставчик на петрол за САЩ.

Огромните запаси на петрол съдействат за това страната да не изнася само към САЩ, но засилен интерес за петрола на страната да се проявява и от бързоразвиващи се страни като Китай например.

Като цяло поскъпването на петрола е свързан с поевтиняване на долара спрямо канадския, както и обратното - поевтиняването на петрола е свързано с поскъпване на долара спрямо канадския такъв.

Петролът и японската икономика

На противоположния фронт е Япония, която е огромен вносител на петрол за подсигуряване на нейните нужди. Към 2011 година страната е третият най-голяма нетен световен вносител на петрол, след САЩ и Китай.

В тази насока двойката CAD/JPY е изключително интересна като съпоставя валутите на водещите износители и вносители на суровината. Дългосрочното понижение на петрола доведе до преодоляване на границата от 100 и достигане на дъно при 76.

За търгуващите със злато може и да е донякъде изненада, че търговията с австралийски долари е до голяма степен подобна на тази със златото по много начини. Третият най-голям световен производител на злато - Австралия, има валута която е корелирана с цената на златото 84% за периода между 1999 и 2008 година.

Това означава, че принципно, когато цената на златото расте поскъпва и националната валута на страната.

Близостта на Нова Зеландия до Австралия и обвързаността на двете икономики до голяма степен обясняват и огромната взаимозависимост между тях. За посочения по-горе период корелацията в движенията на двете валути е била при значителните 96%.

Малко по-ниска обаче, е корелацията в движението на двойката NZD/USD със златото, която възлиза на 78%.

По-слаба, но все още значима е корелацията в движението на златото и швейцарския франк. Политическият неутралитет на страната я прави спасителен остров за инвеститорите в моменти на криза, като какъвто се възприема и благородният метал. Корелацията между франка и златото за периода януари 2006 - януари 2009 година е била в размер на 77%.