Студена пот избива общински служители в слънчевия средиземноморски курорт Сен Тропе, тъй като интересът към швейцарския франк създава бомба със закъснител за финансовото състояние на града, пише WSJ.

Родният град на актрисата Бриджит Бардо на френската Ривиера има заем на стойност 6.7 млн. евро (9.6 млн. долара) с годишен лихвен процент, свързан с швейцарския франк.

Лихвата в момента е фиксирана на 3.94%. От май 2012 г. обаче лихвата ще стане плаваща и ще расте когато швейцарският франк поскъпва спрямо еврото.

Някои общински служители в Сен Тропе са изчислили, че освен ако франкът не поевтинее значително от върховете, достигнати в последните дни, лихвеният процент по 20-годишния заем от 2007 г. ще скочи до 30%.

"Това е ужасно," казва Веран Герен, общински съветник в Сен Тропе. "Това ще взриви финансите ни."

Подобно на Сен Тропе, много общини в Европа са натоварени със заеми с плаващи лихви, обвързани с швейцарския франк, други валути или цени на различни суровини.

В Унгария десетки големи градове имат проблеми със задължения във франкове и много от тях преговарят с банките в опит да забавят плащанията, които вече не могат да си позволят. Много от унгарски общини са издавали облигации, деноминирани в швейцарски франкове преди финансовата криза от 2008 г., която даде начало на поскъпването на валутата. Почти целия дълг е отпуснат от местни банки.

Допълнително много домакинства в Унгария, Полша и Хърватия имат значителни задължения в швейцарски франкове, което се отразчва на потреблението в тези страни. Хората използват заплатите си, за да изплащат нарастващите вноски по кредитите си, вместо да пазаруват нови стоки и услуги.

Във Франция заемите с лихва, обвързана към швейцарския франк, наричани структурирани продукти на банков жаргон, стават популярни в средата на миналото десетилетие.

Тези структурирани заеми често са имали някакви високопарни имена като "Helvetix" в случая на Сен Тропе. Обикновено заемите са имали много ниска лихва за първите няколко години, като след някаква определена дата лихвата започва да варива в зависимост от различни рискове, които по това време са изглеждали както много далечни, така и контролируеми.

"Те вярваха в Дядо Коледа," казва Морис Винсент, кмет на град Сен Етиен, в Централна Франция, три четвърти от чиито задължения в размер на 370 млн. долара в един момент са били под формата на структурирани заеми. "Мечтата обаче свърши по жесток начин."

Малко преди Винсент да стане кмет на през март 2008 г., предишният кмет на града подписва структуриран заем на стойност 22 млн. евро с Deutsche Bank. Фиксираната лихва от 4.30% става променлива през април 2010 г. и нараства с поскъпването на швейцарския франк спрямо британския паунд.

Към миналата година Сен Тропе е имал общи задължения в размер на 48 млн. евро, като половината от тях са били структурирани заеми. Кметът на града Жан-Пиер Тувери, който отказва да бъде интервюиран от WSJ, засега не дава много информация за съдбата на заема Helvetix.

Общинският съветник Герен казва, че градът в момента плаща годишна вноска в размер на 234 000 евро по обвързания с швейцарския франк заем. Ако лихвата обаче се покачи до 30%, годишната вноска ще скочи до 1.6 млн. евро. Ако градът се опита да погаси заема предсрочно, ще трябва да плати наказателна лихва в размер на 2.9 млн. евро.