Ще има ли нов лидер на Световната търговска организация?

998
Ще има ли нов лидер на Световната търговска организация?

Процедурата по избор на нов генерален директор на Световната търговска организация вече е в ход, на фона на едни от най-тежките предизвикателства в 25-годишната история на организацията.

Изборът трябва да бъде проведен в условията на пандемията от COVID-19, световната рецесия, търговския конфликт между САЩ и Китай и предстоящите президентски избори в Съединените щати, пише Bloomberg.

Бразилецът Роберто Азеведо реши да се оттегли от поста през август - една година преди края на своя мандат. Неговото решение обаче дава възможност на САЩ, Европа и останалите страни в СТО да проведат необходимите реформи в организацията.

Какви са залозите?


Базираната в Женева Световна търговска организация е натоварена с мисията да развива глобалната икономическа интеграция, но в момента е заплашена от засилването на протекционистичните политики по света.

Тя рискува да бъде поставена "в периферията" на световната политика и то в разгара на една от най-тежките икономически кризи за последното столетие.

Водещите световни икономики са единодушни, че СТО трябва да се реформира, за да отговори на технологичния прогрес и на промените в глобалната търговска система, настъпили от 1995 г. насам.

Ако членовете ѝ се обединят около кандидат, който поддържа модернизацията, той би могъл да се справи с бюрократичните пречки и да осигури стимули за глобалния икономически растеж. В противен случай организацията рискува превръщането си във все по-маргинална структура.

Как се стигна до кризата?

Апелативният орган на Световната търговска организация, който е основният ѝ инструмент за разрешаване на международни търговски спорове, се оказа в невъзможност да издава становища през декември 2019 г., след като САЩ отказаха да одобрят кандидатите, номинирани за участие в неговата структура.

Така членовете на СТО в момента могат да подават заявления за разрешаване на търговски спорове и да получават предварителни становища, но без никаква правна стойност.

Съединените щати наложиха търговски мита върху китайския внос на стойност стотици миларди долари и използваха "вратичката" в устава на СТО, която позволява подобни мерки да бъдат прилагани в защита на националната сигурност.

Как се избира нов генерален директор?

Председателят на Генералния съвет на Световната търговска организация стартира процедурата по избор на нов директор още през юни.

В момента тече процедурата по номинирането на окончателния списък с кандидатите, по време на която управителният съвет води конфиденциални преговори с всички 164 държави членки на организацията.

Втората фаза на консултациите ще продължи до 6 октомври, когато се очаква да бъдат обявени двамата "финалисти", които ще спорят за поста. Целта е до 7 ноември един от тях да бъде избран за нов генерален директор на институцията.

МВФ посъветва САЩ да прекратят търговските войниИкономиката на Съединените щати се е понижила с 37% през второто тримесечие на 2020 г., показват данните на МВФ

Кои имена се спрягат за поста?

Според Bloomberg основните кандидати са петима - три жени и двама мъже. Изданието припомня, че досега СТО никога не е била ръководена от жена.

Спреди потенциалните кандидати са бившият саутидски министър на икономиката Мохамад Мазиад Ал-Тувайджри, бившият британски държавен секретар Лиъм Фокс, търговският министър на Южна Корея Йо Мюн Хе, бившият финансов министър на Нигерия Нгози Оконджо-Ивеала и бившият министър на търговията на Кения Амина Чауахир Мохамед Джибрил .

Какви са условията към кандидатите?

Според правилата на СТО кандидатите за генерален директор трябва да имат "богат опит в международните отношения, икономиката, търговията и политиката, доказани мениджърски и лидерски способности, комуникационни умения и отдаденост към работата и целите на организацията".

Какъв кандидат се търси в момента?

Правителствата на водещите икономики се надяват, че новият генерален директор ще убеди всички членове на организацията в необходимостта от провеждането на реформи. Служителите на организацията в Женева са единодушни, че наследникът на Азеведо трябва да е изключителен дипломат, ако иска да спечели всеобща подкрепа за осъществяването на своите планове.

Всички кандидати за поста са бивши министри, което, според управителния съвет на организацията, е важна характеристика в биографията на потенциалния бъдещ ръководител.

Има ли изисквания за националността на новия директор?

Формално, при избора на нов генерален директор националността няма значение, като единственото изискване, според устава, е той да е гражданин на някоя от държавите членки на организацията.

Но всъщност за много от държавите това е един от ключовите въпроси при избора, както и една от основните причини да отхвърлят определен кандидат. Така например, през юли тази година Китай наложи вето върху американската номинация за временно изпълняващ длъжността генерален директор на СТО, в резултат на което сега този пост е вакантен.

Двойното гражданство също може да се превърне в проблем, тъй като за много от държавите членки националната принадлежност си остава важен фактор при избора.

Може ли жена да застане начело на Световната търговска организация?

В момента има много силен натиск за избор на първия генерален директор на СТО от нежния пол, твърдят търговските делегати в Женева, цитирани от Bloomberg.

Поддръжниците на свободната търговия обаче твърдят, че изборът не трябва да бъде базиран на необективни критерии, като пол и националност, а единствено на експертните качества.

Нуждае ли се светът от нова здравна организация? СЗО има огромни заслуги, но кризата с COVID-19 осветли и някои от най-големите ѝ слабости

Какви ще са приоритетите пред новия директор на СТО?

Кандидатът за ръководния пост в Световната търговска организация ще трябва да стъпва по "много тънък лед" поне в началото на своя мандат. Той ще трябва умело да поддържа политическия баланс и да не "ядосва" нито Вашингтон, нито Пекин, тъй като конфликтът между двете водещи световни икономики засега се намира във фаза на много крехко примирие.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп направи всичко възможно да дискредитира действията на СТО през последните години, обвинявайки организацията, че е допуснала Китай да се превърне в глобален икономически играч, използвайки "наготово" работните места и индустриалните технологии, взети от САЩ.

Резултатите от президентските избори в Съединените щати са една от големите неизвестни за бъдещето на СТО, която Тръмп нарича "най-лошата търговска сделка, която страната му някога е подписвала".

В същото време Китай от години преследва стратегия за засилване на дипломатическото си влияние, подкрепяйки собствени кандидати за много от ръководните длъжности в международните иниституции.

Какво ще стане, ако не бъде избран никой от настоящите кандидати?

Ако няма консенсус за избора на нов генерален директор, Световната търговска организация ще остане без постоянен лидер, докато не се намери подходящ човек за поста. Членовете на организацията не успяха да се договорят за временно изпълняващ длъжността преди напускането на Роберто Азеведо на 1 септември.

В момента практическото ръководство се осъществява от четиримата заместник-директори, всеки от които отговаря за определена сфера от работата на институцията.

Ако няма всеобщ консенсус между 164-те държави в структурата на СТО, в краен случай може да се стигне до избор с квалифицирано мнозинство (две трети от членовете). Това би било прецедент в 25-годишната история на търговската организация. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg