Ще опразни ли коронавирусът магазините за електроника?

1023
Ще опразни ли коронавирусът магазините за електроника?

© Pixabay

Производителите на електроника са изправени пред сериозни закъснения в доставките на части заради коронавируса.

Това може значително да повлияе на пазара на електронни устройства.

Приблизително 65% от производителите на електроника признават, че техните доставчици са съобщили, че вирусната епидемия ще се материализира под формата на забавяне на доставките, сочи анкета на търговската организаия IPC, цитирана от CNN.  

Повечеот от тях очакват забавянето да бъде с продължителност между 4 и 6 седмици.

Докладът на IPC е на база информация, взета от 150 производители на електроника.

Тези компании включват доставчици, производители и търговци на широка гама продукти – от електрически косачки през електрически коли до смартфони.

„Много производители, базирани в САЩ и Европа, разчитат на внос от Китай, за да реализират стоките в техните местни заводи. Отлагането на този внос ще доведе до забавяне в производството на готова продукция”, сочи докладът.

Коронавируст нанесе сериозни щети на финансовите пазари през тази седмица главно поради страховете, че заразата ще се превърне в пандемия.

Някои компании предупредиха инвеститорите, че има възможност да не изпълнят финансовите си цели за тримесечието.

Технологичната индустрия е особено изложена на проблемите в Китай, тъй като по-голямата част от тяхната верига за доставки е концентрирана в азиатската страна.

Поради вирусната епидемия много китайски заводи и доставчици бяха принудени да замразят дейност за по-дълго от очакваното.

Това се случи на фона на празненствата по случай Китайската нова година, които всяка година са повод милиони граждани да пътуват из страната към домовете си.

Забраната за пътуване и изискванията за карантина възпрепятстват компаниите бързо да се завърнат към пълния капацитет на обичайната си дейност.

Някои анкетирани посочват, че гледат към други страни, откъдето да набавят необходимите доставки, но този процес ще бъде дълъг и сложен.

Apple посочи пред инвеститори през миналата седмица, че навярно няма да отговори на прогнозите за приходите си за тримесечието, тъй като коронавирусът възпрепятства производството и търговията с iPhone-и.

Microsoft обявиха през тази седмица, че също очакват да не изпълнят очакванията си за продажби на Windows и Surface лаптопи през тримесечието, тъй като веригата за доставки се възстановява с по-бавно темпо от очакваното.

Тези съобщения обаче не отразяват съвсем констатациите в резултат на проучването на IPC.

Докладът очертава по-дългосрочни ефекти върху индустрията, тъй като прозиводителите на електроника обикновено правят поръчки за части за месеци напред, когато реално планират да пуснат на пазара готови продукти, посочва Шон Дюбравак, главен икономист в IPC.

Трудно е да се каже колко значителни ще бъдат настоящите забавяния и как ще засегнат достъпа до електронни продукти в идните месец, казва той.

"Действително зависи от няколко неща: колко време ще продължи забавянето, ако то се разшири отвъд настоящите очаквания и кои компоненти ще се забавят", каза той.

„Готовият продукт не е нищо повече от сбора от много отделни компоненти, така че ако дори един от тях не се появи, то не може да бъде започнато производството, докато не се набави“, казва Дюбравак.

Проучването показва, че повечето производители очакват ситуация по-лоша от тази, която им представят доставчиците. Докато компаниите са предупредени от доставчиците да очакват забавяне, в повечето случаи до три седмици, повечето посочват, че чакат забавяне в доставките от средно пет седмици.

Най-богатите в света загубиха 139 млрд. долара само за денНай-богатите 500 души в света загубиха общо 139 млрд. долара само за ден

Много компании поддържат запаси, достатъчни да осигурят производството за няколко седмици, но ако забавянията продължат, това може да промени достъпността на електрониката, продавана по магазините.

Проучването открива, че дори доставчици и производители да възстановят работа, транспортните проблеми, предизвикани от коронавируса, могат да удължат времето, необходимо за завършените продукти да се появяват по магазините.

Компания посочва в анкетата, че коронавирусът носи вреди за операциите по сглобяване в САЩ, тъй като те разчитат на доставки от Китай.

„Вярвам, че най-лошото предстои. Дори когато заводът заработи, има притеснения дали ще можем да закраме продукцията до клиентите поради ситуацията с въздушния транспорт”, посочва компанията за целите на проучването.

Според Шон Дюбравак забавянията вероятно няма да засегнат цели категории продукти, а по-скоро определени модели устройства.

Компаниите могат да отговорят на недостига в доставките чрез реорганизирането на дадени продукти или чрез фокусиране върху такива, за които има налични части.

Всичко по темата Коронавирусът

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg