Цените на петрола се понижават в пети пореден ден, падайки до най-ниското си ниво от януари 2019 г., след като нарастващият брой на заразените с коронавирус извън Китай засили опасенията, че ръстът на световната икономика ще се забави и това ще понижи търсенето на петрола.

Петролът от сорта брент поевтинява със 77 цента, или 1.4%, до 52.66 долара за барел. По-рано през деня контрактът падна до най-ниското си ниво от 4 януари 2019 г. Фючърсите на щатския лек суров петрол се обезцениха с 80 цента, или 1.6%, до 47.93 долара за барел.

По-рано днес контрактът поевтиня до най-ниското си ниво от 2 януари 2019 г.

Цената на брента пада с 11% в последните пет сесии до днес, което е най-големият петдневен спад от август 2019 г. Понижението при щатския лек суров петрол е от 10.8% за същия период и също е най-голямото от август 2019 г.

Вчера за първи път броят на новите случаи със заразени с коронавируса извън Китай надхвърли този в Китай. Италия и Иран се оформят като новите епицентрове на бързо разпространяващата се болест.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери американците вчера, че рискът от коронавируса е “много нисък”. Въпреки това азиатските пазари на акции бележат понижения днес, тъй като инвеститорите се опасяват, че болестта ще се отрази на световната икономика.

Щатските индекси S&P500 и Dow Jones вчера отчетоха понижения в рамките на половин процент, докато технологичният Nasdaq дори записа ръст от 0.17%.

“Спекулациите, че вирусът може да се разпространи в САЩ предизвикаха поредица от нови разпродажби,” казва пред Ройтерс Казухико Сайто, старши анализатор във Fujitomi Co.

Ако разпространението на заразата “продължи да се влошава в САЩ, цените на петрола вероятно ще се понижат още, особено на фона на падащите цени на бензина в страната,” казва още Сайто.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижава с 0.5% днес и вече губи над 4% за седмицата.

Австралийският S&P/ASX 200 падна с 1%, а понижението му от началото на седмицата вече е 7%. Спадът при японския Nikkei беше от 1.7%, което го отведе при най-ниското му ниво от октомври. Хонконгският индекс Hang Seng изгуби 1%. Златото пък поскъпва с 0.7%.

По ирония на съдбата единственият светъл лъч беше китайският пазар, който се стабилизира вследствие на факта, че вирусът на този етап изглежда под контрол в страната.

Вирусът доведе до огромен отлив на активи от Китай, тъй като инвеститорите опитват да се изполират от самата зараза и от разходите за продължаващата вече повече от месец парализа на втората най-голяма икономика в света.

Новозеландското правителство обяви днес, че може да се наложи да инжектира средства в своята икономика, която разчита на около една четвърт от износа си.

От Capital Economics пък очакват ръстът на китайската икономика да се свие праз тази година.

Поредната вълна на разпродажби обезцени австралийския долар до 11-годишно дъно.

Доходността по щатските държавни облигации за последно беше на ниво от 1.3088%, или на по-малко от един базисен пункт над историческия минимум, достигнат вчера.