Щатските борсови индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average вчера записаха най-големите си еднодневни понижения в процентно изражение от две години, след като скокът в броя на случаите на хора, заразени с коронавирус извън Китай, засили опасенията относно ефекта върху световната икономика от евентуална епидемия.

Инвеститорите продаваха по-рисковите активи и се насочиха към традиционно по-сигурните залози, като златото и държавите ценни книжа, след като страни, като Иран, Италия и Южна Корея, обявиха ръст в броя на заразените с вируса през уикенда, въпреки че в Китай облекчиха ограниченията, тъй като в Пекин и други градове не бяха обявени нови случаи.

Индексът S&P 500, който представлява над 44% от пазарната капитализация на всички борси по света, изгуби 927 млрд. долара от стойността си вчера и 1.33 трлн. долара от рекордното си ниво на затваряне от миналата сряда, заяви пред Ройтерс анализаторът Хауърд Силвърблат.

S&P и Dow Jones излязоха на отрицателна територия от началото на годината, а Dow падна с над 1 000 пункта вчера едва за трети път в историята.

Технологичният Nasdaq изгуби 3.71%, което беше най-големият спад измежду трите индекса за вчера.

Dow Jones Industrial Average падна с 1 031.61 пункта, или 3.56%, до 27 960.8 пункта, S&P 500 изгуби 111.86 пункта, или 3.35%, до 3 225.89 пункта, а Nasdaq Composite се понижи с 355.31 пункта, или 3.71%, до 9 221.28 пункта.

Всичките 11 основни сектора в S&P затвориха на отрицателна територия, като спадът се предвождаше от енергийния сектор с понижение от 4.7%. Второто най-голямо понижение беше при технологичните акции - 4.2%.

Книжата на Apple Inc се обезцениха с 4.8%, след като изнесените данни показаха, че продажбите на смартфони в Китай падат с повече от една трета през януари.

Акциите на производителите на чипове с експозиция към Китай поевтиняха, като индексът Philadelphia SE Semiconductor падна с 4.8%, а опасенията относно въздушния транспорт свалиха индекса Arca Airline Index с 6%.

Лихвите по щатските държавни облигации паднаха до най-ниските си нива от 2016 г., след като инвеститорите потърсиха сигурността на държавните ценни книжа. Инверсията в лихвената крива при 3-месечните и 10-годишните книжа се задълбочи, което често е считано за предвестник на рецесия.

Индексът на волатилността VIX записа най-големия си еднодневен скок от февруари 2018 г. и приключи деня на ниво от 25.03, което беше най-високото от януари 2019 г.

След вчерашния спад S&P500 затвори почти на 5% под рекордното си ниво на затваряне, достигнато миналата седмица, докато Nasdaq и Dow Jones приключиха вчерашната сесия на 6% и 5.4%, респективно, под своите върхове.

S&P 500 падна под 50-дневната си средна пълзяща крива, а Dow Jones - под 100-дневната пълзяща крива, които са следени отблизо технически индикатори.

Азиатските пазари опитват да се стабилизират днес, след като първоначалната вълна от разпродажби отслабна, а фючърсите на щатските индекси записаха сериозен ръст.

Някои дилъри посочиха като причина за подобряването на пазарните нагласи публикация в WSJ за евентуална ваксина, въпреки че тестовете на лекарствата върху хора може да не започнат до края на април.

Кавато и да е причината, E-Mini фючърсите на индекса S&P 500 скочиха с 1%, изтривайки част от понижението от 3.35% от предходния ден.

Южнокорейският индекс KOSPI Нарасна с 0.8% и помогна на азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI да изтрие загубите за деня и да се търгува без промяна.

Японският Nikkei губи 2.8%, но той все още наваксва глобалните разпродажби, тъй като пазарите в Япония вчера бяха затворени. Индексът на сините чипове на борсата в Шанхай отстъпва с 0.7%, но също ограничи загубите си.

Еврото поскъпва леко от достигнатото наскоро тригодишно дъно до 1.0858 спрямо долара, докато щатската валута се върна при 110.90 спрямо йената, отдалечавайки се от 10-месечния връх от 112.21.

Доларовият индекс остава без промяна на ниво от 99.288.

Златото се натъкна на прибиране на печалби, след като вчера поскъпна до седемгодишен връх и за последно се търгуваше на цена от 1 649.80 долара за тройунция.

Цените на петрола се стабилизираха, след като паднаха с близо 4% вчера. Щатският лек суров петрол поскъпва с 22 цента, до 51.65 долара за барел, докато ръстът при брента е от 28 цента, до 56.58 долара за барел.