Системите за наблюдение в Китай пускат все повече пипалата си

1305
Системите за наблюдение в Китай пускат все повече пипалата си

© Pixabay

Лицевото разпознаване в Китай става дори още по-обстойно, след като в сила влязоха правила, задължаващи всеки, който регистрира нов мобилен номер, да минава на скенер за снемане на биометрични данни.

Според властите имплементирането на биометрични данни към мобилните номера на хората „ефективно защитава правата и интересите на гражданите в киберпространството“ и помага за борбата срещу измамите.

Въпреки тази официална трактовка, новите правила събуждат притеснения, че страната с най-филтриран достъп до интернет в света става дори още по-безпардонна по този въпрос.


В страната вече действат правила, задължаващи потребителите да създават акаунти в интернет с истинските си имена, а не с псевдоними. Така на теория анонимното ползване на интернет в Китай става доста трудно начинание, предава CNN. 

Над 850 млн. китайци, или около 65% от населението, използват мобилно устройство за достъп до интернет, сочат официалните данни, като това е далеч повече от тези, които разчитат на персонален компютър за сърфиране и работа в световната мрежа.

Приложения, като WeChat на Tencent, реално олицетворяват интернет в очите на много китайци, тъй като платформата предлага всичко – от услуги за комуникация през такива за поръчка на такси или храна до средство за плащане на данъци.

Новите правила важат само за регистрацията на нови телефонни номера, считано от 1 декември тази година, като всички останали ще се ползват от изключението на „завареното положение“.

Лицевото разпознаване е навсякъде в Китай – по улиците, на летищата, в офиса и прочее. През миналата седмица пекинското метро започна да прилага нови системи за лицево разпознаване.

Поверителност

Според досегашните правила всеки желаещ да регистрира нов мобилен телефонен номер в Китай трябваше да осигури личните си данни, придружени със снимка.

Новата регулация, която изисква пълно сканиране на биометричните данни, буди притеснения - както относно политиката за наблюдение на властите, така и дали мобилните оператори ще защитят личните данни на клиентите си. Още повече, че те са държавни предприятия.

През септември четирима китайски изследователи, специализирали в сферата на изкуствения интелект и биометричните данни, алармираха, че пробив при такъв вид информация може да има „сериозни и трайни“ последствия за засегнатите хора.

„Ако не бъдат правилно внедрени и обезопасени, системите за наблюдение, задвижвани от лицево разпознаване, не само могат да не успеят ефективно да защитят обществената безопасност, но също така могат да нарушат свободата/неприкосновеността на хората и да осигурят източник за злоупотреба“, добавят те.

Правителствен контрол

Новата регулация в Китай буди притеснения и за това как точно ще използват информацията властите.

Според анализ на портала Comparitech китайските градове са сред най-наблюдаваните в света, като в Шанхай и Шънджън има над 100 камери за наблюдение на 1000 души население.

В Синдзян-уйгурския автономен регион, където властите са засилили мониторинга поради ислямски експремизъм, мощни камери за наблюдение са част от система за сигурност, която следи гражданите и по-конректно тези, принадлежащи към мюсюлманското малцинство уйгури.

В някои градове от региона има зони, където камерите са разполажени през 45 метра една от друга, предавайки изображения към командните центрове, където се анализират лицата и поведението на хората.

Не навсякъде в Китай системите за лицево разпознаване се прилагат толкова безпроблемно. През миналия месец Гуо Бинг, професор по право от Zhejiang Sci-Tech University, съди сафари парк в Ханджоу, изискващ от всички притежатели на сезонни билети да се подложат на сканиране на лицата, ако искат да посещават парка в бъдеще.

Как китайският Биг Брадър създаде най-малко четирима милиардериСистемата за наблюдение и социалният кредитен рейтинг в Китай повдигат множество въпроси

"Целта на делото не е да се получи компенсация, а борба със злоупотребата с лицевото разпознаване“, казва Гуо пред местна медия. На по-късен етап паркът обяви, че ще разреши на хората да отказват лицевото сканиране.

През август на протести против правителството в Хонконг бяха съборени няколко „умни“ стълбове за улично осветление, тъй като протестиращите смятат, че те ще се използват за монтиране на системи за лицево разпознаване и други технологии за наблюдение.

Много страни по света се затрудняват в регулацията на новите технологии, като Китай не прави изключение. През септември властите обявиха, че ще ограничат използването на системи от училища в резултат на информация, че някои учебни заведения използват технологията, за да следят дали учениците са в час.

През миналия месец Китай създаде работна група от 28 технологични компании, която има задача да установи стандарти за лицево разпознаване. Някои от компаниите в групата са замесени със системите за наблюдение, прилагани над мюсюлманите в Синдзян-уйгурския автономен регион, отбелязват активисти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg