S&P 500 може да загуби още 12% преди края на мечия пазар, ако се съди по историята

466
S&P 500 може да загуби още 12% преди края на мечия пазар, ако се съди по историята

Щатският индекс S&P 500 влезе в мечи пазар и може да продължи да пада, докато не достигне ниво, невиждано от август 2004 г., ако може да се съди по историята, пише Bloomberg.

Индексът падна с 2.3% вчера, достигайки двегодишен минимум. Така загубите му от рекордното ниво, постигнато през октомври, достигат 20%. Срив на индекса с още 12% ще изравни средния спад по време на 11 мечи пазара от 1946 г. досега, показват данни на Bloomberg и Bespoke Investment Group LLC.

Акциите се обезценяват в пет поредни седмици, докато повече от 400-те млрд. долара банкови загуби, рекордните цени на петрола и най-бързо ускоряващата се инфлация на цените на суровините от 35 години насам заплашват да намалят печалбите на банките в четвърто поредно тримесечие. Според прогнозите компаниите, включени в изчислението на S&P 500, се очаква да отчетат 11-процентен спад в печалбите за второто тримесечие.

Спадът на S&P 500 продължава 274 календарни дни, изтривайки една пета от стойността му. В предишните 11 мечи пазара индексът е губил средно по 30.4% в период от 386 дни, според Bespoke.

Подобен спад би свалил индекса до ниво от 1.090 пункта, което за последно беше записано през август 2004 г. По това време индексът се беше покачил с 40%, в сравнение с най-ниската си точка от 776.76 пункта, записана на 9 октомври 2002 г. по време на последния мечи пазар.

Настоящото ниво на S&P 500 дойде след спад от 46% в цената на акциите на финансовите компании и 27-процентен спад в цената на акциите на групата на търговците на дребно, строителните предприемачи и автомобилните производители. Цената на акциите на застрахователя на облигации MBIA Inc., чийто кредитен рейтинг беше намаляван пет пъти от Moody's Investors Service, е намаляла най-много от последното върхово ниво на S&P 500 досега – 94%.

Индексът на сините чипове Dow Jones влезе в мечи пазар миналата седмица. Russell 2000 на по-малките компании регистрира на 17 януари спад от 20% от последното си върхово ниво.

Всичките 10 индустрии, представени в S&P 500, отчитат загуби тази година. Енергийните компании изтриха печалбите си от 2008 тази седмица, след като цената на петрола падна с 6.4%.

Търговците на дребно в индекса са отбелязали спад от 16% от декември досега, след като рекордните цени на петрола, ускоряващата се инфлация и нарастващите загуби на работни места намаляват разходите на потребителите. Потребителските цени са се покачили с 4.2% в 12-те месеца преди май, а от Федералния резерв обявиха на 25 юни, че инфлационните рискове са нараснали.

Вижте още: Deutsche Bank и UBS предсказват най-добро представяне за S&P от 26 г. насам

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg