Стачка в Petrobras може да намали производството на петрол в Бразилия наполовина

572
Стачка в Petrobras може да намали производството на петрол в Бразилия наполовина

Бразилската държавна компания Petrobras, се опитва да ограничи разходите, след като покачването в цената на петрола с 50% тази година покачва разходите на компанията за петролни платформи, кораби, рафинерии и труд. Членовете на синдиката искат по-голям дял от печалбата на Petrobras, която се е увеличила повече от два пъти от 2002 г. насам. През юни в басейна са се произвеждали по 1.56 млн. барела петрол на ден.

През 2007 г. Petrobras е произвеждала по 1.48 млн. барела дневно от басейна Кампос, или 82% от общото производство в Бразилия.

Petrobras изнася част от тежкия петрол произведен в басейна, тъй като рафинериите на компанията нямат подходящото оборудване да го преработят. Компанията използва проходите от износа, за да купува по-лек петрол от чужбина.

Вчера Petrobras получи заповед от съда, която забранява на стачкуващите да поемат контрол над платформите или да пречат на мениджмънта на компанията да извършва нужните дейности по поддръжката на съоръженията и запазването на цялостта на кладенците по време на стачката.

Основният проблем за синдиката е плащането в края на смените на работниците в открито море. Работниците на Petrobras, които са членовете на синдиката, работят 14 дни, след което почиват 21.

Работниците настояват за заплащане за 15-ия ден, тъй като те трябва да станат сутринта и да извършват определени дейности, дори след като смяната им свърши и бъдат заменени от нови работници.

Пътуването с хеликоптер до брега, което продължава до 40 мин., също ограничава свободното време на служителите на Petrobras, а някои от тях живеят на хиляди километри разстояние.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg