Строс-Кан: Финансовата криза свърши, икономическата-не

858
Строс-Кан: Финансовата криза свърши, икономическата-не

Директор на Международния валутен фонд (МВФ) от 1 декември 2007 г., с настъпването на финансовата криза Доминик Строс- Кан беше натоварен от Г20 с отговорността за спасяването на икономиката, изпаднала в трудност.

С 500 млрд. долара допълнителни резерви, неговата организация претендира за ролята на последно спасение за изпадналите в затруднение държави.

С мерките, които бяха взети през последната година, светът избегна опасността от повторение на Голямата депресия от 1929 г., смята Строс-Кан.

„Икономиката се съвзема", заявява той в интервю за френския в. „Le Modne"- "Но трябва да останем внимателни. Очаквахме световна рецесия от -1.4% за 2009 г. и нашите прогнози не са ревизирани значително. Второто тримесечие може да не е толкова плодотворно, защото натрупаните резерви и държавни субсидии не са вечни. Нека не си помисляме, че кризата е зад нас.

Излязохме само от финансовата криза, т. е. малко вероятно е фалитът на една институция от калибъра на Lehman Brothers да се повтори.

Но все още сме в икономическа криза, дори и да сме убедени, че виждаме края на тунела. Най-вече все още сме в социална криза. Ръстът на безработицата няма да спре преди края на втората половина на 2010 г. А трябва да отчетем, че между стабилизацията на пазара на труда и ръст има обикновено поне една година разлика. Казано по друг начин- за работника, загубил работата си през ноември, кризата няма да е зад него. Тя ще му предстои".

Строс- Кан смята, че „кризата ще спомогне за преодоляване на неравновесието, например между американския дефицит и китайския излишък". Медалът обаче има и обратна страна:

„Кой ще замени американския потребител? Мисли се разбира се за повишаване на потреблението в големите развиващи се страни, но нима то ще бъде достатъчно, като имаме предвид, че САЩ представляват 25% от световния брутен продукт? Освен това вътрешното търсене в тези страни има съвсем различна структура. Например какво ще правят високотехнологичните компании, чийто пазар ще се свие?", обяснява Строс- Кан.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg