Светът е загубил над 255 млн. работни места през 2020 г.

555
Светът е загубил над 255 млн. работни места през 2020 г.

© Pixabay

През изминалата година пандемията от коронавирус е донесла огромни последици за работните места по света, заяви ООН, като тяхната загуба е над четвърт милиард.

В ново проучване Международната организация на труда на ООН (МОТ) установи, че през 2020 г. са загубени цели 8.8% от глобалните работни места, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г.

Това се равнява на над 255 милиона работни места на пълен работен ден или „приблизително четири пъти повече от броя на загубените по време на световната финансова криза през 2009 г.“, се казва в изявление на МОТ, цитирано от АФП.


“Това е най-тежката криза за света на труда от Великата депресия през 30-те години на миналия век,” каза шефът на МОТ Гай Райдър пред репортери на виртуален брифинг, цитиран от БГНЕС.

Откакто възникна в Китай преди малко повече от година, вирусът е убил повече от 2.1 милиона души, заразил е десетки милиони други и е смазал глобалната икономика.

Светът е свидетел на “безпрецедентни нива на загуба на заетост” през миналата година, се казва в съобщение на МОТ. Официалната безработица в световен мащаб е нараснала с 1.1%, или с 33 милиона повече души, до общо 220 милиона и световна безработица от 6.5% през миналата година.

Изгубени таланти и умения

Райдър подчерта, че още 81 милиона души не са се регистрирали като безработни, а “просто са отпаднали от пазара на труда”.

„Те или не са в състояние да работят, може би поради пандемичните ограничения или социални задължения, или са се отказали да търсят работа“, каза той. “И така техните таланти, умения, енергия са загубени, загубени за семействата си, загубени за нашето общество, загубени за всички нас.”

Загубеното работно време през миналата година е свило глобалните доходи от труд с цели 8.3%, съобщи МОТ. Това възлиза на спад от около 3.7 трилиона долара, или 4.4% от общия брутен вътрешен продукт (БВП), добавя той.

Появата на няколко безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 породи надежди скоро светът да успее да овладее пандемията. Но МОТ предупреди, че перспективите за възстановяване на глобалния пазар на труда през тази година са “бавни, неравномерни и несигурни”.

Организацията посочи неравномерното въздействие на кризата върху работниците по света, което е засегнало жените и по-младите работници много повече от останалите. В световен мащаб загубите от заетост при жените за миналата година възлизат на 5%, в сравнение с 3.9% при мъжете.

Жените по-често работят в по-тежко засегнатите сектори на икономиката, а освен това поемат по-голяма тежест от грижите за децата, принудени да останат вкъщи за онлайн обучение.

Изгубено поколение

По-младите работници също в по-голяма степен са загубили работата си, като загубата на заетост сред 15-24-годишните е 8.7% в световен мащаб, в сравнение с 3.7% при по-възрастните работници.

Много млади хора също отлагат опитите да навлязат на пазара на труда предвид сложните условия през миналата година, установи МОТ, предупреждавайки, че реално съществува “твърде голям риск от изгубено поколение”.

Докладът също подчертава неравномерното въздействие върху различните сектори, като най-силно засегнати са услугите за настаняване и ресторантьорство, показващи спад в заетостта с повече от 20%. За разлика от тях, заетостта е набъбнала в информационната и комуникационната сфера, както и във финансите и застраховането.

МОТ призова страните да предоставят специална подкрепа на най-силно засегнатите групи и сектори, а също и на сектори, които вероятно ще могат бързо да създадат множество работни места. Тя подчертава необходимостта от повече подкрепа за по-бедните страни с по-малко ресурси за насърчаване на възстановяването на заетостта.

Докладът очертава три сценария за възстановяване през 2021 г. в зависимост от мерките за подкрепа, предоставени на национално и международно ниво.

Песимистичният сценарий отчита допълнителен спад от 4.6% в заетостта, а дори най-оптимистичният сценарий очаква заетостта да се свие с още 1.3% през тази година, което съответства на 36 милиона работни места. 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg