Световният дълг достигна рекордните 253 трлн. долара

621
Световният дълг достигна рекордните 253 трлн. долара

© Pixabay.com

Световният дълг, като процент от БВП, е нараснал до ново рекордно ниво от над 322% през третото тримесечие на 2019 г. и е на път да продължи да расте, се казва в нов доклад на Института за международни финанси (ИМФ).

Световният дълг достига близо до рекордните 253 трлн. долара в края на септември, подкрепен основно от по-високите заеми на правителствата и нефинансовите корпорации.

Сумата представлява увеличение, в сравнение с отчетените 250.9 трлн. долара в края на второто тримесечие на 2019 г.

“Вземайки предвид ниските лихвени проценти и облекчените финансови условия, ние смятаме, че общият световен дълг ще надхвърли 257 трлн. долара през първото тримесечие на 2020 г., като това ще се дължи основно на дълга в нефинансовия сектор,” се казва в доклада на ИМФ.

Организацията е създадена от финансови институции след кризата от 80-те години.


Рекордно ниските лихвени проценти в страните по света улесниха вземането на заеми от страна на компаниите, отделните потребители и правителствата, като по този начин се натрупа още дълг.

Колкото по-високи обаче са нивата на кредитиране, толкова по-голям е рискът от просрочие за индивидуалните потребители, компании и правителства при евентуално влошаване на икономическата среда.

По отношение на държавния дълг, САЩ и Австралия отчитат рекордни нива през третото тримесечие на 2019 г., според ИМФ. От института също така отбелязват, че дългът нараства в Китай, правейки обратен завой, в сравнение с предишни периоди.

Дългът на домакинствата и този на правителството вече достига рекордните 55% от БВП, според ИМФ. Общо китайският дълг е близо 310% от БВП, което е едно от най-високите нива на развиващите се пазари.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg