Талантите напускат Америка

1530
Талантите напускат Америка

Все по-голям брой високо квалифицирани имигранти напускат САЩ и се връщат в родните си страни. Най-голям е броят на завръщащите се в Индия и Китай специалисти, но и българите не правят изключение от новата тенденция.

За първи път в историята си САЩ преживяват изтичане на мозъци. Изследователи от университета „Дюк" в Северна Каролина и „Бъркли" в Калифорния твърдят, че Америка вече не успява да задържи толкова много високо квалифицирани имигранти, колкото преди. Проучванията на двата американски университета показват, че бързо развиващите се икономики - най-вече тези в Азия и Латинска Америка - привличат обратно своите изучили се в САЩ таланти.

През следващите 5 години 100 000 имигранти ще се завърнат в Индия, а други 100 000 - в Китай, е прогнозата на изследователите. Изтичането на мозъци се отнася както до специалисти с дългогодишна практика в САЩ, така и до току-що завършили в Америка млади учени и специалисти от чужд произход.

Наблюдава се освен това спад в броя на пристигащите в САЩ имигранти, а за първи път от 40 години насам е намалял и относителният дял на населението с чужд произход. Броят на имигрантите е намалял в общо 25 щата.

След началото на икономическата криза от САЩ са се изселили и голям брой ниско квалифицирани работници, предимно от Мексико. С оглед на това развитие Америка се опасява, че ще изгуби водещата си роля в научната област, в технологиите, както и в други сфери на знанието, в които чуждите таланти винаги са имали голям принос. Новата тенденция ще има отрицателни последици за американската икономика. Най-засегнати от нея са точните науки, инженерният сектор и технологиите.

Главните причини за изтичането на мозъци от САЩ са възможностите за по-бърза кариера в родните страни на имигрантите, качеството на живота там, близостта до семейството и не на последно място бюрократичните спънки, с които се сблъскват много от чуждестранните таланти при опита да получат постоянен статут в САЩ.

140 хиляди зелени карти се раздават всяка година на талантливи чужди специалисти в САЩ, но процедурата може да продължи години, а и броят на кандидатите е винаги по-голям от броя на зелените карти.

Според данни от неофициални анкети на Дойче Веле все по-голям брой завършили образованието си в Америка българи казват, че възнамеряват да се завърнат в България или в Европа.

Заминават си и българи, които вече са започнали кариерата си в Америка - пак според неофициалните анкети около 10-15 процента от българите в САЩ се връщат в България или заминават да работят в друга европейска държава.

Други 5 процента възнамеряват да направят тази стъпка през следващите няколко години. Повечето българи, решили да напуснат Америка и да се върнат в България, са по образование архитекти, икономисти и бизнес мениджъри.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg