Търговският излишък на Китай се понижава за пръв път от три години

434
Търговският излишък на Китай се понижава за пръв път от три години

Търговският излишък на Китай за първото тримесечие е отбелязал първото си понижение на годишна база от над три години насам, посочиха изнесени днес данни.

За първите три месеца на годината излишъкът се е понижил с 10.2%, в сравнение със същия период на изминалата година, до около 41.6 млрд. долара, сочат данни на финансовото издание Bloomberg.

Износът се е повишил с 21.4% до ниво от 306 млрд. долара за първите три месеца на годината, в сравнение с повишението му от 27.8% през първото тримесечие на миналата година. Вносът е скочил с 28.6% до 264 млрд. долара.

Като основен проблем пред икономиката на страната се оформя инфлацията, която достигна в началото на годината най-високата си стойност от 11 година насам.

Вчера от МВФ занижиха прогнозите си за ръст на икономиката на Китай до 9.3% за тази година, в сравнение с предишните й очаквания за ръст от 10%. Икономиката на страната бе основен двигател на ръста на световната икономика през миналата година, допринасяйки с 19% за него.

Междувременно от китайската национална статистика повишиха прогнозния ръст на икономиката за изминалата година до 11.9% от 11.4% преди това.

Преките чуждестранни инвестиции са нараснали близо два пъти до ниво от 27.4 млрд. долара, според данни на министерството на търговията, изнесени днес.

Поскъпване регистрира китайската национална валута. Юанът премина психологическото ниво от 7 юана за долар за пръв път от края на фиксираността си спрямо долара, приключила през 2005 година. По време на търговията в Шанхай той се разменяше на нива от 6.9909 юана за един щатски долар.

От началото на годината китайските регулаторни органи са позволили поскъпване на китайската валута с 4.5% или повече от половината от цялото му повишение за цялата изминала година.

Поскъпването на валутата на страната съдейства в известна степен за повишение на вноса и ограничаване на износа на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg