Темпът на икономически растеж на Китай се забавя

825
Темпът на икономически растеж на Китай се забавя

Икономическият растеж на Китай се забавя леко през третото тримесечие, нараствайки с най-малък темп от второто тримесечие на 2009 г.

БВП на Китай се повишава с 9.1% на годишна база през третото тримесечие, в сравнение с ръст от 9.5% за второто тримесечие. Предварителните очаквания на пазара бяха за ръст от 9.2%.

Данните показват, че Китай не е застрахован от последиците от дълговата криза в Еврозоната и подчертават рисковете пред втората най-голяма икономика в света, ако основният й търговски партньор, Европа, не разреши задълбочаващите се дългови проблеми.

Инвестициите в основен капитал, които са основният двигател на икономическия растеж на Китай, продължават да нарастват със значителни темпове, повишавайки се с 24.9% за периода януари-септември. Прогнозите бяха за 24.8% ръст.

Данните за търговията от миналата седмица показват, че годишният ръст на износа на Китай за Европа е намалял с повече от половина от август, а ръстът на общия износ на Китай пада до седеммесечен минимум.

Въпреки че отслабва, инфлацията в Китай е 6.1% на анюализирана основа през септември, което доста близо до тригодишния връх от 6.5%, достигнат през юли. Инфлацията също така е доста над таргета от 4% на Пекин.

В борбата с нарастващите цени през последната година Китай вдига основната си лихва в пет случая, а изискванията за резервите на банките- в девет.

Мрачните перспективи пред световната икономика обаче принудиха Пекин да не променя паричната си политика от юли насам, като някои анализатори дори прогнозират, че политиката може да бъде облекчена, за да се подкрепи икономическия растеж.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg