Този проповедник има 150 млн. долара и твърди, че лекува рак

8426
Този проповедник има 150 млн. долара и твърди, че лекува рак

© YouTube

Проповедник, който обикаля света с частните си самолети и се хвали, че може да ходи по въздуха, да призовава ангели и да лекува рак, определя състоянието си в размер на 150 млн. долара като “чудо.”

Роденият в Малави Шепърд Бушири пълни огромни зали по цял свят благодарение на стотици хиляди верни последователи.

Не е изненадващо, че богатството на този съмнително "свят" човек се оценява на 150 млн. долара.


Въпреки твърденията че е шарлатанин, Бушири продължава да жъне серозни успехи.

Тези, които не успяват да посетят събитията му лично, трябва да се задоволяват с популярния му канал в YouTube - Prophetic Channel TV.

Там могат да се видят странни видеа, за които се твърди, че показват как той помага на инвалиди да проходят, на незрящи да прогледнат и на болни от ХИВ да се избавят от болестта, информира New York Post. 

Едно от видеата, на което се вижда как поклонници “припадат в екстаз при появата на ангели” до Бушири, е гледано милиони пъти.

Някои особено популярни клипове на Бушири учат множеството му последователи как да се борят с демони, как да намерят любовта и, разбира се, как да забогатеят.

Едно негово видео от 2015 г., в което се вижда как базираният в Южна Африка пророк “ходи във въздуха ”, доби особена популярност. Въпреки че мнозина гледат на клипа като на признак, че Бушири наистина е “избраният”, според други видеото, доказва, че той е шарлатанин.

Неговата репутация пострада и през 2016 г., когато жена сподели, че е получава пари, за да лъже за чудеса, коити уж се били случили. Според нея Бушири плащал на актьори да се преструват, че са излекувани по време на неговите проповеди. Пасторът отхвърли тези обвинения.

В Ботсвана дори затвориха една от неговите църкви, заради твърденията, че създава пари с магия.

Каращият Bentley проповедник е наясно с обвиненията срещу себе си, но просто ги подминава.

“Моята служба не е за всеки, а за тези, които имат вяра,” заяви Бушири пред BBC по-рано през месеца.

Той твърди, че:

може да лекува рак;
може да накара слепите да прогледнат;
може да призовава ангели;
може да лекува ХИВ с молитва;
може с магия да създава пари;
може да лекува хора с увреждания.

“Аз съм просто пратеник на Господ. Господ лекува хората на нашите срещи.”

“Веднъж лекари доведоха пациенти с ХИВ – те ги изследваха преди това, за да го докажат. Помолих се за тях и след моята проповед, изследванията им бяха отрицателни.”

Как се крадат 242 млн. долара от банка... с черна магия? Футанга Бабани Сисоко успява да избегне правосъдието вече 20 години, въпреки че организира един от най-дръзките банкови обири в историята

След като бе определен като измамник заради внушението, че може да левитира, Бушири покани камери в дома си, за да докаже, че е истина.

Заснетото видео обаче не успя да промени особено меннието на съмняващите се в неговите способности.

Видеото започва с Бушири, който слиза по дървено стълбище с вдигнати ръце. В определен момент се виждат и двата му крака във въздуха, както обаче и сенките на тези, които го държат.

Видеото има близо 500 000 гледания, след като бе качено в YouTube от негови последователи.

Според тях то просто подсилва легендата за мъжа, който твърди, че е бил посетен от Божи пратеник, когато е бил на 10 г.

Единственото сигурно нещо за Бушири, който е баща на две деца, е дългият път, който изминава от бедното си детство в Малави. През годините той успява да натрупа огромно богатство, като в момента притежава няколко мини, четири частни самолета и няколко хотела.

Когато купува най-новия си самолет Gulf Stream за 35 млн. долара, той бил информиран, че е най-младият човек в света, който се сдобива с този модел.

Разрастващият се инвестиционен портфейл на Бушири, който включва имения в Африка, се управлява от неговата съпруга Мери.

Той обаче далеч не се срамува от богатството си и определя тези, които го обвиняват в печалбарство, за расисти.

Продажбите на билети за неговите проповеди съставляват сериозен дял от неговите приходи, но като всяка добра марка, той продава и сувенири.

В неделя, когато около 40 000 хора се събират на неговите проповеди, там се продават най-различни неща като календари, тениски и шапки.

Всичко, което се продава, идва с гаранция, че Бушири лично се е молил над него, което дава на съответния артикул “лечебна сила.”

Една от най-продаваните стоки е помазаното от Бушири “чудотворни масло”, което струва 14 долара бутилката. Цената е доста ниска, предвид факта, че според описанието му лекува почти всеки вид заболяване.

Не са изненадващи притесненията, че в Южна Африка законодатеството, засягащо религията, което позволи светкавичния възход на Бушири, може би е прекалено либерлано.

В доклад на правителството на Южна Африка наскоро бяха изнесени данни за огромните печалби от продажбите на продукти като тези, които пласира и Бушири.

Още по-лошото е, че жертви са най-бедните хора в страната, които отчаяно искат да променят живота си.

Някои църкви дори карат своите последователи да ядат плъхове, змии и трева и да пият бензин, за да доказват силата на вярата си.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg