Цената на петрола падна с малко повече от долар в петък

579
Цената на петрола падна с малко повече от долар в петък

Цената на петрола падна с малко повече от 1 долар в петък, след като спасителният план на правителството на САЩ не беше одобрен, което засили опасенията на инвеститорите, че икономическата криза може да се задълбочи и да намали още повече търсенето на енергийни продукти в страната.

Спадът в цената изтри част от печалбите от предходния ден, въпреки че има задържане на нивата, като цяло, тъй като търговците са в изчакване на решението за спасителния план, оценяван на 700 млрд. долара.

Цената на суровия петрол със срок на доставка през ноември вчера падна с 1.13 долара до 106.89 долара за барел на Нюйоркската фондова борса, след като по-рано през деня черното злато се обезцени до 104.25 долара за барел. Цената на петрола нарасна с 2.29 долара, до 108.02 долара за барел в сряда.

Слабото търсене в САЩ доведе до 27-процентен спад в цената на петрола от рекордните 147.27 долара за барел на 11 юли.

Цените на другите суровини, като злато и сребро, нараснаха, след като няснотата около спасителния план накара инвеститорите отново да потърсят безопасните инвестиции.
Загубите в петък бяха ограничени от намаленото световно предлагане, особено в САЩ, където последиците от ураганите Айк и Густав още се усещат в Мексиканския залив.

Петролните компании връщат обратно работници на нефтените платформи в Залива след края на бурите в региона, но голяма част от производствените мощности все още не работят. Около 57% от производството на суровия петрол и 53% от това на природен газ все още е спряно. В Мексиканския залив се произвежда една пета от суровия петрол на САЩ и 15% от природния газ.

Капацитетът на рафинериите в САЩ продължава да се увеличава, което намалява цените на бензина за потребителите. Цената на галон падна с 1.7 цента вчера, до средно ниво от 3.686 долара за страната.

Пораженията на рафинериите в Мексиканския залив обаче принудиха мексиканската компания Pemex да намали дневното си производство с 250 000 барела. От компанията обявиха, че очакват производството да се върне в нормалните си граници до края на седмицата.

Бензиновите фючърси се обезцениха с 3.22 цента, до 2.6651 долара за галон на Нюйоркската търговска борса вчера, докато фючърсите на отоплителните горива се обезцениха с 3.09 цента, до 3.0174 за галон. Природният газ се понижи с 30.3 цента, до 7.628 долара за 1 000 кубични фута.

Цената на суровия петрол от сорта Брент падна с 1.06 долара, до 103.54 долара за барел в Лондон


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg