Уго Чавес заплаши компаниите, които увеличават цените

853
Уго Чавес заплаши компаниите, които увеличават цените

Президентът на Венцуела Уго Чавес вчера заплаши да национализира компаниите, които увеличават цените вследствие на девалвацията на венецуелската валута от миналата седмица, информира AP.

Икономически анализатори нарекоха предупреждението безплоден опит за контрол на 25-процентната инфлация, която вече е най-голямата в Латинска Америка и изглежда ще се увеличи от обезценяването на боливара.

Чавес оспорва твърдението, че неговото решение за девалвиране на валутата за първи път от почти пет години ще доведе до рязко увеличение на потребителските цени.

"Няма причина никой да вдига цените," заяви Чавес в седмичната си радио и телевизионно предаване.

Социалистическият лидер призова неговите поддръжници „публично да изобличат спекуланта" и предупреди собствениците на компании, че неговото правителство "ще национализира всяка компания, независимо от размера й, която играе буржоазната спекулативна игра."

Девалвацията има за цел да увеличи печалбите от продажби на петрол като увеличи тяхната стойност в местната валута и по този начин помогне на правителството да се бори с рецесията като увеличи разходите.

Критиците на тази мярка обаче смятат, че тя неизбежно ще увеличи още повече инфлацията.

Обменният курс на местната валута спрямо долара беше 2.14 боливара за долар до миналата седмица след девалвацията от март 2005 г. Чавес определи нови две стойности на боливара, в зависимост от целите на използването му - 2.6 боливара за един щатски долар за транзакции, които са правителствен приоритет, като храна и лекарства и 4.3 боливара за долар - за всички останали вносни стоки като климатици и радиа.

Според Чавес тази промяна ще обезсърчи вноса на стоки, които не са толкова необходими и ще насърчи местното производство на артикули като хранителни продукти и дрехи, които Венецуела основно внася.

Чавес твърди, че е решен да ограничи инфлацията, дори и ако това означава да използва силата на армията за предотвратяване на увеличение на цените.

Венецуела изпадна в рецесия през миналата година като брутният й вътрешен продукт се сви с 2.9% след пет години на ръст.

Лидерите на опозицията твърдят, че разточителните разходи на администрацията на Чавес са наложили девалвацията, която ще донесе още средства на правителството, докато в същото време потребителите ще трябва да ограничат ежедневните си бюджети.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg