Уолстрийт разочарован от бездействието на Федералния резерв

2798
Уолстрийт разочарован от бездействието на Федералния резерв

Дори и очакваните разочарования понякога са болезнени – реши щатският фондов пазар във вторник. Основните бенчмарк индекси, които се колебаеха в коя посока да поемат, реагирайки на разнопосочни новини, поеха категорично надолу, след като Федералния резерв отказа да извади заек от ръкава си.

Малцина сред инвеститорите се надяваха, че американската централна банка ще обяви допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, но макар и предвиждано, разочарованието дръпна котировките надолу.

Федералният резерв констатира, че щатската икономика поддържа ръста си въпреки забавянето на глобалното възстановяване. „Напрежението на глобалните финансови пазари продължава да създава значителен негативен риск за икономическите перспективи.” – предупреди институцията, но не даде намек за допълнителна намеса.

По-рано през деня Уолстрийт бе обладан от умерен оптимизъм, след като първата емисия краткосрочни книжа, емитирани от Европейския спасителен фонд, бе посрещната благосклонно от инвеститорите. Европейският инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) продаде тримесечни съкровищни бонове на стойност 1.97 млрд. евро на аукцион със стабилно търсене, което надхвърли предлагането повече от три пъти. Търг, проведен за краткосрочни испански облигации, също приключи с по-силни резултати от очакваното.

Старият континент обаче даде и обичайните поводи за тревоги – германският канцлер Ангела Меркел устоява несъгласието си за увеличаване на мощта на ЕИФС, което удари не само фондовите пазари, но и еврото.

Макар че напоследък икономиката на САЩ поднася най-вече приятни изненади, вторникът бе изключение. Данни за потреблението през ноември показаха най-слабия ръст от пет месеца насам, пораждайки опасенията, че американците са решили да стегнат коланите през тазгодишните коледни и новогодишни празници.

Компонентата на S&P 500, следяща търговците на дребно, падна с 2.7%, като най-значително понижение регистрира веригата за битова техника Best Buy, чиито книжа се сринаха с 15% до $23.73. Финансовите резултати на компанията за третото тримесечие се оказаха ударени от предлаганите в магазините отстъпки, които трябваше да привлекат клиенти през Черния петък, но изядоха печалбите.

Котировките на друга търговска верига - Sears Holdings, се стопиха с 5.1% до $53.71. Някои търговци обаче извадиха по-добър късмет - Urban Outfitters Inc. постигнаха най-силното повишение от S&P 500 и скочиха с 5.3 на сто до $27.87. Магазините за облекла се похвалиха, че продажбите им през четвъртото тримесечие са оживени.

Amazon.com обаче достигнаха най-ниското си ниво от 22 август насам, отстъпвайки с 4.8% до $180.51, след като Goldman Sachs дадоха негативна прогноза за онлайн книжарницата.

Акциите на компаниите, чиито печалби са най-чувствителни към икономическото представяне, също поеха категорично надолу, като Morgan Stanley Cyclical Index падна с 2.3%, а изпълняващият сходна функция Dow Jones Transportation Average се сви с 1.6%. Дяловете от най-големият производител на алуминий в САЩ, Alcoa, поевтиняха с 3.3% до $9.04

Финансите не предложиха успокоение на тревогите - KBW Bank Index се понижи с 1.6%, като само две позиции, включени в индикатора, се задържаха на позитивна територия. Bank of America падна с 2.4% до $5.32.

MBIA Inc. опитаха да скочат, достигайки повишение от 11 на сто по време на търговската сесия, но в крайна сметка приключиха деня с едва 0.7% по-нагоре, на $11.48. Morgan Stanley обявиха, че са постигнали споразумение с MBIA Inc. и ще оттеглят съдебния си иск срещу реструктурирането от 2009 г.

В отговор на новината, книжата на банката приключиха деня със загуба от 1.4% до $15.17, въпреки че по-рано през деня бе постигнато повишение от цели 7.6 на сто.

Слухът, че втората по големина телефонна компания в САЩ, Verizon Communications Inc., ще закупи Netflix Inc., бе опроверган във вторник от нов неназован източник. След като надеждите за поглъщане дадоха почва за поскъпване на Netflix с 6.2% в понеделник, ден по късно котировките по позицията отстъпиха с 4.2 на сто до $72.11. Засега обаче говорителите на двете компании отказват официален коментар относно евентуалните си намерения.

След като опита да пробие с повишение от 1.1%, S&P 500 все пак приключи деня надолу, с понижение от 0.9% до 1,225.73. The Dow Jones Industrial Average загуби 66.45 пункта от стойността си, или 0.6%, до 11,954.94. Най-силен спад демонстрира технологично ориентираният Nasdaq Composite – от 1.3 на сто до 2579.27.

Източник: Глобал Маркетс


 

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg