Ваксините срещу COVID-19 и слуховете за тях

1481
Ваксините срещу COVID-19 и слуховете за тях

© Pixabay.com

На фона на няколко ваксини срещу COVID-19, които са на финалната права, има все повече опасения, че дезинформацията може да настрои някои хора срещу имунизацията.

Според Световната здравна организация (СЗО) светът се бори не само срещу пандемия, но и срещу "инфодемия", при която огромно количество информация, част от която невярна, затруднява избора на хората относно тяхното здраве.

Организацията се опитва да отговори на притесненията на хората и да им помогне да отсяват информацията, която виждат в социалните медии, пише BBC.


21-годишната Нина, която живее в Лондон със своята 82-годишна баба, е сред хората с притеснения.

Тя твърди, че изпитва „смесени чувства“ спрямо ваксините срещу COVID.

Нина, която работи като продуцент на свободна практика, все още не е сигурна дали ще се ваксинира в бъдеще. Тя обаче смята, че заобикалящата ни информация не помага на хората да разберат научните факти зад ваксините.

"Очевидно, както и всички други, искам този вирус да си отиде възможно най-бързо," казва тя.

"В същото време не съм сигурна доколко мога да вярвам на ваксините, защото всичко се случи толкова бързо."

Нейният поглед върху нещата е частично замъглен от това, което вижда в социалните медии, въпреки че търси информация и от "традиционни" новинарски източници.

"В Twitter, Instagram и TikTok се размятат доста мнения. Смятам, че хората лесно се влияят от това," казва тя.

Оскар Ходжсън, стажант адвокат, който участва в тестовете на ваксина в Imperial College London, казва, че предвид цялото това количество информация, с което сме бомбардирани, често е трудно човек да реши какво да прави.

"Смятам обаче, че ваксината е от единствените начини да се излезе от тази ситуация, ако искаме да се спре с безкрайните блокади и вечерни часове."

Управление на надеждата

Учените разработват ваксини с рекордни скорости, по-малко от година след началото на пандемията.

СЗО следи данните от над 200-те тестове на най-различни ваксини.

"В момента се разработват няколко ваксини, които са базирани на различни технологии," казва доктор Силви Бриан, директор на департамента по пандемични и епидемични болести на СЗО.

Те преминават през едни и същи тестове за безопасност, както и ваксините, които вече се използват по света.

"Много е скъпо да се провеждат тези тестове с хора. Много държави обаче се обединиха, за да покрият разходите," казва Бриан. "Когато разполагаш с достатъчно средства, процесът може да се движи много по-бързо."

Има три ключови причини, които правят възможно създаването на ваксини толкова бързо:

  • Новите технологии, които се разработваха преди да дойде COVID-19, се използват за ускоряване на процеса.
  • Милиарди долари бяха налети в изследователска дейност във връзка с ваксините. Подсигуряването на средства иначе може да отнеме години
  • Намирането на начини за борба с COVID-19 е основен приоритет на всяко правителство по света

Част от проблема е, че информацията за пандемията идва разпокъсана и на малки части, докато учените правят открития и как може тя да бъде управлявана.

Бил Гейтс: Трудно мога да отрека толкова глупави конспирацииГейтс от години предупреждава за опасността от пандемии и призовава световните лидери да предприемат мерки, за да са подготвени

Това, смятат учени, създаде възможност за процъфтяване на дезинформацията.

"Хората търсят информация и се сблъскват с тази объркваща смесица от някаква надеждна информация и много съмнителна информация или направо погрешна информация", казва професор Хайди Ларсън, която ръководи проекта Vaccine Confidence в лондонското Училище по хигиена и тропическа медицина.

Тя изучава доверието във ваксините по света от повече от две десетилетия.

Колебанието по отношение на ваксините винаги е било проблем, но тя е много притеснена от ефекта, който дезинформацията изглежда оказва върху намерението на хората да се ваксинират срещу коронавирус.

Нейният екип наскоро провежда проучване относно ваксините във Великобритания и САЩ.

От 4 000 участници във Великобритания 54% казват, че определено ще се ваксинират. След като обаче са им показани неверни твърдения относно безопасността на ваксината, делът им намалява с над шест процентни пункта.

Вероятността за скептично отношение към ваксината срещу COVID-19 е най-голяма при хората с по-ниски доходи и тези от малцинствата.

Как да разпознаваме невярната информация онлайн, според СЗО:

  • Преценявайте източника – кой е споделил информацията и откъде я е взел?
  • Не четете само заглавието – то може да е целенасочено сензационно
  • Идентифицирайте автора  - потърсете името в интернет, за да видите дали съществува и дали е надежден
  • Проверете датата – дали информацията е нова и отговаря на случващото се сега?
  • Потърсете подкрепящи доказателства – има ли факти, с които да бъдат подкрепени твърденията?
  • Имайте предвид и собствените си пристрастия – може ли те да влияят върху преценката ви относно това коя информация е надеждна?

"Измина един изключително обнадеждаващ месец предвид новините около ваксините," казва професор Ларсон.

"Все още обаче не разполагаме с доказани ваксини. Затова трябва да управляваме надеждата.

Едно от най-голямото притеснение е безопасността. Затова можем да говорим за процесите, свързани с безопасността и фактът, че тези изпитани процеси се следят отблизо, със съкращаване на други части от дългия процес по разработката."

Ларсон, заедно със СЗО и правителствата по света, работят с някои от най-големите технологични компании, за да се опитат да се борят с дезинформацията.

Facebook, която притежава Instagram и WhatsApp, казва, че премахва информацията, която може да доведе до "непосредствено нараняване", в това число неверните твърдения за лекове за COVID-19.

Социалната мрежа също така е забранила рекламите, които разубеждават хората да се ваксинират и е ограничила броя на тези, които виждат невярна информация, свързана с ваксините.

Все още обаче е доста лесно човек да се натъкне на онлайн дезинформация относно COVID-19 и ваксините и да споделя тези постове.

"Трябва да се концентрираме върху изграждането на устойчивост и запълването на това пространство", казва Ларсон.

"Не можеш просто да премахнеш части от информацията, без да предложиш някаква алтернатива."

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

илюминат - ренегат
# 0
10:12 | 1 December 2020
Не ми е ясно как ще стане, ваксина срещу "нещо" което мутира?!?Особено пък западна,където комерсиала е преди всичко!Така,че за сега съм против ваксинирането,излишно натоварващо имунната система!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg