Впрягат китайския Биг Брадър срещу коронавируса

577
Впрягат китайския Биг Брадър срещу коронавируса

© Pixabay

Китай пусна приложение, което позволява на хората да проверяват дали се намират в риск от заразяване с коронавирус.

„Детекторът за близък контакт” посочва на потребителите дали са били в близост до човек, за който е потвърдено или се подозира, че е заразен с вируса.

Хората, които преценяват, че са в риск от заразяване, биват съветвани да стоят по домовете си и да информират местните здравни органи, предава BBC. 

Новата услуга за пореден път открехва вратата към мащабната система за наблюдение, коятo китайското правителство е разгърнало над населението на страната.

За да направят справката, потребителите сканират Quick Response QR код (Quick Response) чрез своя смартфон – нещо, което се използва масово в страната от популярни приложения, като Alipay или WeChat.

Веднъж когато новото приложение бъде регистрирано към даден телефонен номер, потребителите трябва да въведат имена и номер на документ за самоличност. Всеки регистриран телефонен номер дава право на проверка на статуса на до три други регистрирани потребителя.

Приложението е разработено от правителствени агенции и China Electronics Technology Group Corporation, като поддръжа информация от здравните и транспортни власти в страната, сочи информация на държавната новинарска агенция Xinhua.

Отдавна е известно, че китайското правителство прилага мащабни системи за наблюдение на собствените си граждани. Експерти коментират, че новото приложение може и да не бъде критикувано от обществото на фона на кризата с коронавируса, за разлика от другите практики на управляващите.

Каролин Биг - базиран в Хонконг адвокат от кантората DLA Piper, посочва, че в Китай и Азия данните не се разглеждат като нещо, което трябва да се държи заключено, а като нещо, което може да се използва, особено ако е направено по прозрачен начин и със съгласието на потребителите.

Маските - най-търсената стока В края на миналат седмица, Световната здравна органзиация предупреди за глобален „хроничен недостиг“ на екипировка, която може да предпазва отделните хора от коронавируса.

„От китайска гледна точка, това е нещо действително полезно за хората... мощен инструмент, който показва силата на данните да бъде използвана за нещо добро”, добавя тя.

Китайското правителство дефинира „близък контакт” като приближаване до човек, за когото е потвърдено или има съмнения, че е болен, без да са носени предпазни средства, като маска, дори и човекът да не е показвал симптоми по време на срещата.

Тази дефиниция покрива случаи на хора, които работят заедно, споделят класна стая или живеят под един покрив. Това могат да бъдат и здравни работници, членове на семейството или други хора, били в близък контакт с пациенти или техни близки.

В определението попадат и пътници и служители на самолет, влак или други форми на транспорт, където има идентифицирани случаи на зарезени хора.

Всичко по темата Смъртоносният коронавирус 2019-nCov

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg