Япония може да задмине Сингапур като хазартен център

2427
Япония може да задмине Сингапур като хазартен център

Япония най-накрая може да приеме законопроект, който да позволи на страната да се превърне в международна хазартна дестинация, което ще даде тласък на местната икономика, пише CNBC в свой материал.

В Япония хазартът е официално забранен, но културата за залагания е широко разпространена в страната - нещо, което се отразява в най-пълна степен от огромната популярност на пачинко машините, които дават на играчите възможност да спечелят пари при благоприятно развитие на дадена игра.

Години наред властите в Япония подминаваха законопроект, целящ да въведе интегрирани курорти, съдържащи хотели, казина, молове и други развлекателни атракции. Изглежда обаче, че има сериозна вероятност законопроектът да бъде обсъден в парламента до края на тази година.

„Този път това ще се случи,“ смята Котаро Тамура – член на мозъчния тръст Milken Institute, който гостува в предаването на CNBC The Rundown.

Според Тамура ключовите фактори в настоящия момент са нарасналия политически капитал на правителството и неговата цел да засили входящия туризъм в Япония. При реорганизацията на управляващата Либерална демократическа партия през август трима от поддръжниците на идеята бяха назначени на ключови постове по върховете на партията, припомня CNBC.

Така Тошихиро Никай бе назначен за генерален секретар, Хироюки Хосода зае поста председател на Генералния съвет на партията, а Тошимицу Мотеги стана директор по политическите въпроси. Според информации в пресата тримата са провели среща миналата седмица, на която са потвърдили намеренията си да прокарат законопроекта по време на текущата парламентарна сесия, която приключва на 30 ноември.

Законопроектът бе внесен в парламента на страната през 2013 г., но бе изоставен на следващата година, след като Камарата на представителите беше разпусната поради несвързан с този въпрос скандал. Законопроектът бе внесен за повторно обсъждане в парламента миналата година, но не бе придвижен напред, заради яростната съпротива на опозицията и негативните обществени нагласи, породени от страх от нарастващото в Япония пристрастяване към хазарта.

Правителствено проучване, проведено през 2014 г., показа, че 5% от възрастното население на Япония, или около 5 млн. души, страдат от този навик. Цифрите са значително по-високи от средната стойност от 1% за други развити икономики.

Министър-председателят на Япония Шинзо Абе е един от откритите поддръжници на идеята за интегрирани курорти. През 2014 г. той определи този род проекти като „ключов елемент от стратегията на Япония за икономически растеж“. Липсата на достатъчно политическо влияние обаче не позволяваше на Абе да постигне напредък по въпроса.

Сега обаче, когато  Либералната демократическа партия разполага с мнозинство и в горната, и в долната камара на парламента, тя може да гарантира приемането на законопроекта, когато се стигне до гласуване.

Анализаторите също отбелязват, че сега е точният момент за обсъждане на въпроса, тъй като тъкмо сега законодателният график на Абе е свободен.

В резултат на това Хосода съобщи пред Reuters миналата седмица, че е почти сигурно, че законопроектът ще бъде обсъден в текущата парламентарна сесия.

Според Стивън Галауей – управляващ партньор в Global Market Advisors – шансовете за успех този път са по-високи, тъй като международните компании с опит в упражняването на отговорна хазартна дейност са положили сериозни усилия да запознаят японските законодатели с ползите от казината.

Съоснователят на инвестиционната банка Union Gaming Грант Говертсен допълва, че японските гласоподаватели остават зле информирани по отношение на интегрираните курорти.

„Ако широката общественост можеше да разбере, че в тези курорти ще има ограничен брой казина, а самите курорти ще бъдат огромни развлекателни дестинации, предлагащи развлечения далеч не само от хазартно естество, то мнението за тях щеше да бъде положително.“

В същото време потенциалните икономически ползи от интегрираните курорти ще бъдат огромни. Курортите могат да инжектират до 40 млрд. долара в икономиката на страната, която в момента изпитва затруднения на фона на слабо потребление.

Ако идеята бъде одобрена, то траекторията на японската казино индустрия най-вероятно ще следва тази на Сингапур, където откриването на два интегрирани курорта доведе до изстрелването на островната държава на световната хазартна сцена.

„Макар и да не мисля, че Япония може да стане следващото Макао или Лас Вегас, то е възможно тя да бъде следващият Сингапур,“ коментира Галауей. „И двете страни са политически и икономически стабилни, имат разнообразни нива на международен туризъм, а географски се намират на срещуположните краища на Азия.

Сингапур също срещна същите притеснения по отношение на пристрастяването към хазарта, но правителството на страната адресира тези страхове, като въведе входна такса за местни играчи, с цел да обезкуражи по-неплатежоспособните граждани.

За разлика от Сингапур обаче, VIP играчите ще са отговорни само за малка част от приходите, генерирани в японските интегрирани курорти, смята Галауей, който прогнозира, че японското правителство ще се стреми да направи дестинациите привлекателни за масовия пазар.

В началото се очакват да бъдат открити само два курорта от тозитип – най-вероятно в Токио и Осака. Те обаче ще са напълно достатъчни Япония да изпревари Сингапур като хазартен център, смята  Говертсен.

„Според нас двата интегрирани курорта бързо ще задминат тези в Сингапур по приходи, което, от своя страна, ще направи Япония втория най-голям хазартен пазар в света след Макао.“

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg