Японската икономика забавя ръста си, централната банка запазва лихвите

534
Японската икономика забавя ръста си, централната банка запазва лихвите

Японската икономика е забавила ръста си през първото тримесечие на годината, в резултат на забавяне темпа на инвестициите на компаниите в страната. В същото време централната банка на страната напълно очаквано запази равнището на лихвите си при ниво от 0.5% на годишна база.

За трите месеца, приключили на 31 март, втората най-голяма световна икономика е регистрирала ръст от 2.4% на годишна база. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за повишение на икономиката на страната от 2.7% на годишна база.

На тримесечна база японската икономика е регистрирала ръст от 0.6% през изминалите три месеца, което е съразмерно с този в еврозоната и повече от ръста в размер на 0.3% в САЩ.

Капиталовите инвестиции в Япония са регистрирали изненадващо понижение от 0.9% за тримесечието, на фона на очакванията за ръст от 0.5%. През четвъртото тримесечие на миналата година те регистрираха повишение от 2.3%.

Износът се е повишил с 3.3%, което превиши очакванията за повишение с 2.8% и на фона на нарастването му с 0.8% предходното тримесечие.

Данните допринесоха за поскъпване на долара спрямо йената, като непосредствено след изнасянето им щатската валута поскъпна до ниво от 120.81 йени за един щатски долар, на фона на нивата му на търговия от около 120.70 йени преди това.

Индексът на потребителските цени в страната без да се отчита изменението в цените на храните е регистрирал понижение от 0.3% през март, в сравнение с повишението му от 0.1% през февруари.

Половината от анализаторите считат, че централната банка на Япония ще повиши лихвите през третото тримесечие на настоящата година, докато останалите са на мнение, че подобно действие ще бъде предприето в края на настоящата или началото на следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg