Заплатите в ЕС са се увеличили най-бързо в Латвия, България и Румъния

574
Заплатите в ЕС са се увеличили най-бързо в Латвия, България и Румъния

Увеличаването на средната реална заплата в Европа се е забавило до 2.3 на сто през 2007 г. спрямо 2.7 на сто през 2006 г., съобщава Европейската обсерватория по индустриални отношения (ЕИРО), агенция към Европейската фондация за подобряване условията за живот и труд в доклад, цитиран от електронното издание PRNewswire.co.

Годишното актуализиране на заплащането в Европа показва големи разлики между държавите в ЕС, както в тенденциите на заплащане, така и в самото равнище на увеличаване на заплатите.

Експерти на ЕИРО са констатирали продължаващо забавяне в увеличението на
възнагражденията в старите държави членки от ЕС-15. Сред новите страни членки се отчита ясно забележима възходяща тенденция, като средното увеличение на заплащането в тях е почти четири пъти по-високо спрямо ЕС-15.

Колективното договаряне има сравнителна важна роля при определяне на възнагражденията в Европа. Докладът, който изследва ситуацията в ЕС-27 и Норвегия, отчита, че средното увеличение на номиналната работна заплата в Европа, постигнато чрез колективно договаряне, е достигнало 7 на сто през 2007 г. спрямо 5.6 на сто през 2006 г. В ЕС-15 средното увеличение на възнагражденията е било 3.1 на сто през 2007 г. спрямо 2.9 на сто през 2006 г.

В десетте държави членки, присъединили се през 2004 г., този показател е достигнал ниво от 10.5 на сто през 2007 г. спрямо 8.5 на сто през 2006 г. С присъединяването на България и Румъния съответните стойности за разширения EС-27 са 11.9 на сто през 2007 г. спрямо 9 на сто през 2006 г.

Когато обаче се отчете инфлацията, реалното увеличение на заплатите в ЕС-27 спада от 2.7 на сто през 2006 г. до 2.3 през 2007 г. В ЕС-15 средната скорост на увеличаване на реалната заплата се е забавила от 0.8 на сто през 2006 г. до 0.2 на сто през 2007 г. Общо в новоприсъединилите се държави съответните стойности са 5.2 на сто и 5 на сто. В десетте нови членки от 2004 г. средното увеличаване на реалната работна заплата се е забавило от 5 на сто до 4.1 на сто.

През периода, разгледан в доклада, разликите между тенденциите в заплащането и
равнището на увеличение на заплатите в отделните държави силно са се увеличили.
Повишението в Гърция и Ирландия, например, е много по-голямо, отколкото в останалите от ЕС-15 и през двете отчетни години. Сред новите членки Кипър, Малта и Словения отчитат малко по-слабо повишаване на заплатите. Общото средно ниво в тази група силно се повишава от двуцифрени стойности на показателя в балтийските държави, България и Румъния през 2006 г. и 2007 г.

При тенденциите темпът на увеличение на заплащането между 2006 г. и 2007 г. се е ускорил в 18 страни, останал е непроменен в една и се е забавил в девет. Заплатите са се увеличили по-бързо в новоприсъедилите се държави (най-силно в Латвия, България и Румъния), с изключение на Кипър, Малта и Словения, където скоростта на увеличаване се е забавила. В ЕС-15 общата тенденция сочи леко увеличаване на възнагражденията (най-голямо в Швеция и Финландия), като темпът е останал непроменен в Холандия и се е забавил в Австрия, Белгия, Франция, Гърция, Италия и Испания.

Докладът разглежда заплащането, договорено по колективни споразумения в три избрани области - химическа промишленост, търговия на дребно и обществени услуги, както и
сегашното ниво на заплащане, увеличаването на минималната заплата, увеличението на средната за страните заплата и разликата между заплащането на мъжете и жените във всички държави.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg