Защо износът на кокаин от Колумбия нараства с 13% през 2018 г.?

3061
Защо износът на кокаин от Колумбия нараства с 13% през 2018 г.?

© Pixabay

Потенциалното производство на кокаин в Колумбия нараства, като в същото време през 2018 г. са иззети по-малко наркотици, което, в крайна сметка, е довело до 13% ръст в потенциалния износ на кокаин от страната.

Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността потенциалното производство на кокаин в страната е нараснало с 6% - от 1 105 метрични тона през 2017 г. до 1 120 метрични тона миналата година.

От министерството на отбраната на Колумбия обявиха 5% спад в количеството на конфискуваните наркотици от 435.5 метрични тона през 2017 г. до 414.5 тона миналата година.

В резултат на всичко това потенциалният износ на незаконните наркотици е нараснал от 623 метрични тона през 2017 г., до 706 през миналата година.

По-млако хектари са необходими за отглеждането на повече кокаин

Швфът на службата на ООН по наркотиците и престъпността за Колумбия Пиер Лапак миналата седмица отбеляза лекия спад в броя на хектарите, използвани за производство на кока растението. Той обаче също така предупреди за повишения добив на квадратен километър.

По данни на службата потенциалното производство на листа от кока нараства от 1 095 метрични тона до 1 150 метрични тона и от 6.3 килограма кокаин на хектар през 2017 г. до 6.5 килограма през миналата гдоина.

Тази тенденция не е нова. Производството на кока нараства със 77% през последните три години, но това е засегнало само с 4% повече квадратни километри.

От службата също така казват, че добивът от отглеждането на кока продължава да расте. Един хектар е произвеждал 4.7 метрични тона кока през 2017 г., но количеството се е увеличило с 21%, до 5.7 метрични тона през миналата година.

Приотитет за въоръжените сили на Колумбия е принудителното изкореняване на растението кока, като страната обяви, че е изкоренила 59 978 хектара с кока през 2018 г.

Въпреки това от ООН изчисляват, че в края на годината хектарите използвани за отглеждането на кока са намалели само с два, което е индикация за това колко много хектари се засаждат отново след изкореняването или пък плантации с кока се появяват на други места.

През първите пет месеца на тази година от министеството на отбраната са увеличили броя на изкоренените хектари с кока с 50.7%.

В същото време обаче властите изглежда не се справят особено добре по отношение на количествата конфискуван кокаин, които падат с 20% през първите пет месеца на годината.

Надеждата е, че правителството ще възстанови програмата за замяна на отглежданите култури, която има много по-голям успех от репресивната стратегия; едва на 6% от хектарите, на които доброволно е била изкоренена кока, след отново биват засаждани със същото растение, докато при насилственото изкореняване този процент е 50.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg