Мексиканският наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гузман бе осъден на доживотен затвор в САЩ.

Федерален съд в Бруклин е издал присъдата вчера, пет месеца след като Гузман бе признат за виновен по обвиненията в трафик на наркотици.

62-годишният наркобарон, който в Мексико бе охраняван от армия от гангстери и корумпирани държавни служители, бе екстрадиран в САЩ след като преди това успя да избяга два пъти от мексикански затвори.

Преди да чуе присъдата си, Гузман се оплака от условията в затвора и каза пред съдията, че не е получил справедлив процес.

"Моето дело бе опетнено, а вие ми отказахте справедлив процес, когато целият свят гледаше," каза Гузман, използвайки преводач. "Когато бях екстрадиран в САЩ очаквах да получа справедлив процес, но се получи точно обратното."

Суровата присъда бе предварително очаквана. Признаването му за виновен след продължилото 11 седмици съдебно дело задейства задължителна присъда доживотен затвор без право на замяна, пише Business Insider.

По време на процеса доказателства показаха, че под заповедите на Гузман картелът Синалоа е вкарвал планини от кокаин и други наркотици в САЩ. Той също така е имал армия от наемни убийци които отвличали, измъчвали и убивали всеки, който се осмели да се изпречи на пътя му.

Неговите адвокати поддържаха тезата, че той е бил натопен от други наркотрафиканти, които са станали федерални свидетели, за да могат да получат по леки присъди по своите дела.

Гузман до голяма степен бе откъснат от външния свят от екстрадирането му през 2017 г. и неговите думи може би са последните, които се появяват в публичното пространство.

Сега се очаква той да бъде приведен за изпълнение на присъдата си в затвора с най-висока степен на сигурност ADX във Флорънс, щата Колорадо, който е известен като "Алкатраз на Скалистите планини и от който засега никой не е успявал да избяга.

Какво очаква Ел Чапо в ADX можете да видите тук.