В затвора е тежко, а повечето хора, осъдени за углавни престъпления в САЩ, нямат идея какво да очакват.

Срещу няколко хиляди долара обаче известни затворници, като бившия адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен, могат да си наемат “затворнически консултант”, за да улеснят прехода си от свободни граждани към живот зад решетките.

Коен се призна за виновен по обвинение в укриване на данъци, подаване на невярна информация пред банки и нарушения по време на предизборната кампания на Тръмп, свързани с тайно плащане на порнозвездата Сторми Даниелс, за да си мълчи за връзката си с настоящия президент на САЩ.

За осъдените за ненасилствени престъпления, като Майкъл Коен, затворът “е напълно различна среда от тази, в която са живели, вътре е откачена работа,” казва Майкъл Франц, директор на Jail Time Consulting, който е лежал 36 месеца във федерален затвор за укриване на данъци. (Коен вече се яви във федералния затвор със средна степен на охрана в Отисвил, Ню Йорк, където ще излежи тригодишната си присъда).

“Те идват от един свят, където има ред,” казва Франц. “Те имат подчинени, на които казват какво да правят. Когато влезеш във федералния затвор, нямаш контрол върху нищо. В реалния свят има ред и рационално мислене. В Бюрото по затворите няма такова нещо като рационално мислене.”

Какво точно правят тези консултанти?

Консултантите представляват комбинация от човек, който да подържи ръката на затворника, на чието рамо затворникът да поплаче, човек, който се занимава с бюрократичните въпроси. Те подготвят бъдещите затворници за живота зад решетките, учат ги как да използват най-добре времето си в затвора и дори могат да им помагат да намалят присъдите си.

Много от тези консултанти са били затворници преди това и знаят от личен опит как да се справят с бюрокрацията в Бюрото по затворите.

Цените за техните услуги започват от 500 долара за това да се застъпят за по-добри медицински грижи в затвора до 20 000 долара за обстойна консултация на бивши затворници за това как да подредят отново живота си, като започнат нов бизнес в сфера, в която по закон имат право да работят, или как да напишат книга.

От Marketwatch са разговаряли с такива консултанти, за да научат повече за това как те биха консултирали хора като Коен. Най-хубавото е, че много от тези съвети биха били полезни и за хора, които не са престъпници.

Използвайте техниката на SWOT анализа

Във филмите и по телевизията оцеляването в затвора е свързано с мускули. Лари Ливайн, основател на Wall Street Prison Consultants, обаче съветва клиентите си първо да използва своя мозък.

Той им казва да прилагат класическия SWOT анализ, за да преценят какви са силните и слабите, възможностите и заплахите на ситуацията, в която се намират. Ливайн, който е излежал общо 10 години в 11 затвора, съветва затворниците да използват тази техника, когато трябва да вземат решение в затвора.

Използвайте времето си умно

Животът е кратък и може да бъде пропилян лесно, като същото важи и за присъдата в затвора. “Много от затворници се размотават, гледат MTV, самозадоволяват се и играят карти и така минават петте им години,” казва Ливайн.

По-добрият начин да се изкара една присъда е като се образоваш в библиотеката и споделяш знанията си с другите затворници, или като пишеш книга.

Не бягайте от грешките си

Точно както провалът се е превърнал в значка на честта в Силициевата долина, бившите затворници не трябва да се срамуват от миналото си, казва Джъстин Папърни, бивш брокер на ценни книжа в Bear Stearns, който влиза в затвора, след като се признава за виновен по обвинения в измама.

Някои от затворническите консултанти предлагат услуги по “възстановяване на репутацията”, които включват и изчезване на нелицеприятните резултати, излизащи в търсачката на Google. Папърни, който е основател на White Collar Advice, обаче съветва точно обратното своите клиенти, които според него несправедливо биват “отритнати” от обществото.

Какво очаква Ел Чапо в най-строгия щатски затвор Там повечето затворници прекарват в уединение по 23 часа в денонощието

“Правителството е изградило на обвиняемия репутация на алчен, тесногръд подсъдим, но повечето пъти това не е така,” казва Папърни, сред чиито клиенти е и бившият бизнес мениджър на Аланис Морисет - Джонатан Шварц, който успява да открадне милиони от певицата и от други свои клиенти.

“Вместо да бягат от грешките си и да се преструват, че ги няма, аз ги насърчавам да ги приемат.”

Папърни дори кара клиентите си да заснемат видеа за YouTube, в които говорят за престъпленията си. Шварц записва такова видео точно преди да започне излежаването на шестгодишната си присъда.

Сред видеата на Папърни има такива, в които бивши затворници отговарят на различни въпроси, като какъв е първият ден в затвора и как да излизате на срещи след затвора.

В първия ден в затвора:

• Не опитвайте ръкостискане с охранител в затвора, когато пристигнете. Паперни прави тази грешка, като смятал, че така е учтиво, но бързо научава, че охранителите не разговарят със затворниците.

• Не водете майка си с вас, ако ще се явявате сами в затвора. Папърни прави и тази грешка и след това съжалява (за вашите родители е прекалено тежко да видят нещо такова).

Когато сте в затвора, слушайте повече, говорете по-малко

“Най-добрият съвет, който мога да дам, е да си гледате вашата работа, да демонстрирате уважение и да не се замесвате в проблеми,” казва Ливайн. “С други думи, движете се под радара.” Това обаче ще е трудно за Коен.

Бъдете смирени и търсете хубава работа

Хората като Коен, които могат да се сблъскат с недружелюбно отношение в затвора, е важно да се сприятелят с охраната, но това да не е прекалено очевидно, казва Ливайн. “В случващото се в затвора има много политика,” добавя той. “Трябва да знаете с кого да се съюзявате.”

Ливайн, който попада в затвора, след като работел като “експерт по ефективността” за мафията, таксува клиентите си с между 2 500 и 5 000 долара за различни услуги, в това число и за “психологическа подготовка” за затвора и помощ за получаване на най-добрите позиции за работа в затвора.

Служителите на затвора обикновено дават на известните затворници унизителни задачи, като изхвърляне на кофите с боклука или миенето на съдове, казва Ливайн. Най-лошата работа в затвора е да чистиш душовете, а най-добрата е канцеларската в офис с климатик.

Точно както в реалния свят, получаването на добра работа не е свързано с това какво можеш, а кого познаваш, казва Ливайн. В затворническата работа има много текучество, защото работната сила постоянно влиза и излиза от затвора. “Трябва да познавате някого, който ще ви помогне,” допълва той.

Трябва да се мисли дългосрочно, дори и с къса присъда

Точно както умният служител започва да внася максималните вноски за пенсия, когато започне нова работа, затворниците трябва да се концентрират върху живота си след излизането от затвора.

Ако други затворници тормозят Коен, най-добрият му ход ще бъде да запазва спокойствие — в противен случай той поставя бъдещето си под заплаха, казва Папърни.

Известните затворници трябва да избягват “сценарии, които биха довели до проблеми”, което означава, че трябва да стоят близо до килията си и да избягват да играят на карти, да избягват телевизионната зала и дори да избягват столовата, доколкото това е възможно, казва Папърни.

“Ако бъде предизвикан, той трябва да разбира как неговата реакция ще окаже влияние на остатъка от живота му.” Участването в сбиване може да доведе до налагането на наказание под формата на строг тъмничен затвор.