Звездно начало на 2012 г. за Уолстрийт

1271
Звездно начало на 2012 г. за Уолстрийт

Фондовият пазар получи своя новогодишен подарък на първия работен ден от 2012 г. Глобалното производство, от САЩ до Китай и Германия, даде признаци, че не се вълнува особено от заплахите за рецесия на еврозоната и мрачните прогнози на анализатори и кредитни агенции.

В САЩ, индексът на Institute for Supply Management, следящ промишлеността, се покачи до 53.9 пункта спрямо 52.7 за ноември. Австралийските фабрики отчетоха ръст за пръв път от шест месеца, а докладите на Китай и Германия също успяха да надскочат очакванията.

Отделно, статистика на търговското министерство на САЩ разкри, че разходите за строителна дейност отбелязват покачване за трети от последните четири месеца, подкрепяйки книжата на жилищните строители. Компонентата от S&P 500, следяща сектора, напредна с 2.3%, като акцкиите на PulteGroup Inc. поскъпнаха с 3.3 на сто до 6.52 долара, а на D.R. Horton Inc. – с 2.9% до 12.98 долара.

Лидери за деня бяха производителите на суровини, енергетиката и финансите, с напредък от по над 2.6%. Morgan Stanley Cyclical, включващ дружествата, чиито печалби са най-чувствителни към икономическия ръст, добави 3.1% към стойността си. The KBW Bank Index скочи с 3.3% до най-високото си ниво от началото на ноември, като най-зле представилата се позиция за 2011 г. - Bank of America, заличи 4.3% от загубите си, за да достигне 5.80 долара. JPMorgan поскъпнаха с 5.2% до 34.98 долара, а Citigroup – със 7.7 на сто до 28.33 долара.

На стоковия пазар, петролът се повиши с 4.2% до 102.96 долара на барел – рекордна за последните седем месеца цена. Движението даде тласък на енергийните гиганти, като акциите на ConocoPhillips се покачиха с 1.8% до 74.17 долара, а на Chevron – с 3.7% до 110.37 долара.

Компаниите за добив на твърди горива също се сдобиха с новогодишен подарък – Федералният съд обяви, че Агенцията за защита на околната среда трябва да отложи въвеждането на регулациите срещу замърсителите на атмосферата. В отговор на новината, дяловете от Peabody Energy Corp. скочиха с 9.5% до 36.27 долара, а на Alpha Natural Resources Inc. – с 8 на сто до 22.07 долара.

Признаците, че анализаторите може и да са прибързали с тежката диагноза за глобалната икономика, съживиха производителите на суровини, особено на индустриални метали като мед, алуминий и цинк.

Отличник сред всички позиции, включени в Dow Jones Industrial Average бе най-мащабният американски производител на алуминий Alcoa, които напредна с 6.7% до 9.23 долара. U.S. Steel Corp. не останаха назад – книжата им поскъпнаха с 6.5% до 28.17 долара, а повелителите на златото Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. отбелязаха покачване от 7.4 на сто до 39.50 долара.

Нямаше как оптимизмът в първия работен ден от годината да не се отрази и на най-големия световен производител на строителна и минна техника Caterpillar, чиито акции се повишиха с 3.7% до 93.98 долара.

Boeing Co. спечелиха своя собствена победа, като успяха да осуетят опитите на Lockheed Martin Corp да им измъкнат изпод носа седем годишен договор за изграждане и поддръжка на щита на САЩ срещу междуконтинентални балистични ракети. Сделката в размер на 3.48 млрд. долара подкрепи акциите на компанията, които напреднаха с 1.2% до 3.48 долара. Lockheed обаче също поскъпнаха – с 1.4% до 82.02 долара, тъй като най-големият изпълнител на поръчки за отбранителната индустрия в света получи утешение от Пентагона – договор за 1.96 млрд. долара, за да снабди Обединените арабски емирства със защитна система против ракетни атаки.

Cisco скочиха с 3.4% до 18.63 долара, след като JPMorgan повишиха оценката си за водещия световен производител на мрежови съоръжения.

Mead Johnson Nutrition Co. успяха да докажат невинността си – щатските регулатори потвърдиха, че смъртта на четири пеленачета, хранени с бебешката формула на компанията, няма нищо общо с продукта. Акциите на дружеството скочиха с 3.8% до 71.35 долара.

На фона на общото веселие, Tenet Healthcare Corp. паднаха с 3.3% до 4.96 долара след като Citigroup обяви оценката си, че базираният в Далас болничен оператор е „в слаби позиции” и „изправен пред твърде силна конкуренция”.
Тревогите на Tenet обаче бяха бял кахър за инвеститорите на фона на надеждите за оцеляване на глобалната икономика.

Standard & Poor's 500 възвърна най-високото си ниво, постигано от 28 октомври насам, покачвайки се с 1.6% до 1277.06. Dow Jones Industrial Average удари дори по-впечатляващ рекорд – той отбеляза шестмесечен рекорд, достигайки 12,397.38, или с 1.5% над нивото, на което приключи 2011 г. Технологично ориентираният Nasdaq Composite напредна с 43.57 пункта, или 1.7%, до 2,648.72.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kendi
# 0
20:02 | 25 February 2012
Way to go on this essay, hleped a ton.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg