10 факта, които ще променят начина, по който се храните
Вече сигурно сте запознати с антибиотиците в месото, пестицидите в някои продукти и E. coli, замърсяващи марулята.
Но дори и уж здравословните храни могат да крият някои изненади.
Ето някои факти за храните, които няма да намерите на нито един етикет, и резултатите могат завинаги да променят какво, как и къде ядете.
Замразените плодове могат да бъдат по-здравословни от пресните
Обикновено смятаме, че най-хубава е прясната храна. Но изследванията показват, че замразените плодове могат да предложат повече ползи. Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, замразяването на плодовете спомага за задържането на хранителни вещества, като витамин Е и минерали, например калций и желязо.
Някои бутилирани дресинги имат същите съставки като слънцезащитния крем
Титановият диоксид е ключова съставка в слънцезащитния крем и боята и тази, която отговаря за техния бял цвят. Но той се намира и в много марки, купени от магазини салатни дресинги, както и в сметаната за кафе. Затова просто си правете сами дресинг и заменете сметаната с мляко.
Защо газираните напитки не могат да се запалят
Честа съставка в газираните напитки е бромираното растително масло (BVO), което е забранено като хранителна добавка в Европа. Причината? Прекомерният прием на бром, един от основните химикали в BVO, може да доведе до загуба на паметта и увреждане на нервите.
И нищо чудно - често се използва и в огнезащитни материали.
Неправилната диета може да причини увреждане на мозъка
Австралийско проучване, публикувано в BMC Medicine, установи, че хората, които ядат много преработена и нездравословна храна, имат значително по-малък хипокампус - част от главния мозък, подпомагащ ученето и паметта, отколкото тези, които ядат предимно пресни, пълноценни храни.
А през 2019 г. изследване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация, разкри стряскаща нова връзка между диетичните напитки и сърдечните заболявания.
По-конкретно, жените, които пият две или повече диетични напитки на ден, имат с 29 процента по-голям шанс за сърдечно заболяване, 31 процента по-голям шанс за инсулт и 16 процента увеличават риска да умрат по-рано от тези, които пият диетични напитки по-малко от веднъж седмично.
Бадемовото мляко не е толкова здравословно, колкото си мислите
Продаваното в магазините бадемово мляко съдържа изключително малко количество бадеми, вода, добавени витамини и изкуствени добавки, за да изглежда като мляко. По-добре е да закусите с цели бадеми и да пиете краве мляко, за да увеличите приема на хранителни вещества.
Преработената храна не е задължително най-лошата
Хората имат лошо отношение към "преработени храни", но не всички са вредни. Просто зависи от нивото и вида на обработката.
Трябва да внимавате за неестествени „естествени аромати“
Производителите могат да използват понятието „естествени ароматизатори“ на етикетите на храните. Това може да включва кастореум, известен още като секрети от аналната жлеза на бобрите.
Кастореумът, който все още понякога се намира в малки количества в някои продукти, съдържащи алкохол, е използван в дъвки, сладолед (обикновено ванилия и ягоди), пудинги, брауни смеси и някои твърди бонбони.
Бирата може да помогне за предотвратяване на кариес
Някои факти за храната просто ви карат да се усмихнете. Пиенето на бира може да ви помогне да запазите здравината на зъбите, защото спомага за предотвратяване на растежа на бактерии, предизивкващи зъбни кариеси и заболявания на венците.
Суровите стриди са все още живи, когато ги ядете
Това може да е един от най-грозните факти за храните, който, за съжаление, е истина. Малките същества са напълно живи, докато ги гълтате, защото мъртвите стриди не са безопасни за консумация.
След като стридата е извадена, продължителността й на живот е изключително кратка, което означава, че ресторантите трябва да я вкарат в чинията ви колкото е възможно по-скоро. Живите стриди са единствените безопасни за ядене, тъй като мъртвите съдържат големи количества бактерии, които ще ви разболеят, според Safe Oysters .
Морската сол и трапезната сол съдържат приблизително същото количество натрий
Морската сол често е приветствана като по-здравословна алтернатива на трапезната сол. Истината е, че трапезната сол и повечето морски соли съдържат около 40 процента натрий. С други думи, няма разлика.