Един познат сценарий за милиони мъже и жени, които се борят да отслабнат: започват ентусиазирани, пълни с мотивация и голямо желание. Те знаят, че трябва да подхождат към диетата си по план, включващ комбинация от силови и кардио упражнения, подходящо хранене и се стремят да бъдат максимално стриктни.

Хранят се в рамките на предписаните им калорийни количества и редовно посещават фитнеса. Първите няколко седмици дават и реални резултати. Кантарът показва по-малко килограми, а и визията в огледалото е видимо по-различна.

Но какво се случва след няколко седмици? Жаждата, с която сте започнали, вече я няма, а сега всичко ви изглежда ужасно неудовлетворително, чувствате постоянен глад за различна храна и постепенно спирате да отслабвате. Занемарявате тренировките и минавате към стария режим на хранене.

Това звучи ли ви познато? Ако е така, не сте сами. Много мъже и жени минават по този път, а когато в един момент спрат прогреса, се самообвиняват, че са се провалили, което събужда чувство за вина и срам и погрешно вярване, че отслабването просто е невъзможно за тях.

Копнежът към храната е много реална и мощна психологическа сила, а не нещо, което може да бъде воля - дори от най-решителните хора. За щастие, това може да бъде преодоляно и това не е тайна.

Една специална тактика на диета, практикувана от бойни спортисти, културисти и всички, които трябва да поддържат определено тегло, включва повече храни с високо съдържание на вода.

Това вероятно не звучи много удовлетворяващо, но почаквайте.

Нека първо видим кои са тези богати на вода храни и защо ви помагат да управлявате апетита си? Богатите на вода храни са точно както звучат: храни, чийто обем е съставен в голяма степен от обикновена вода.

Кратък списък на тези храни включва диня, портокали, грейпфрут, зеле, маруля, целина, краставица, грозде, праскови, ягоди, ананас, спанак.

Колкото и да сте претенциозни в храненето, със сигурност харесвате поне няколко от споменатите по-горе храни. В крайна сметка, кой не обича диня или ягоди? Не е нужно да сте Попай, за да се наслаждавате на шепа спанак от време на време, особено ако е включен в здравословен омлет или салата.

Защо точно тези храни, богати на вода, могат да ви помогнат да победите апетита си? Изследванията показват, че не само консумираните калории определят колко пълноценни се чувстваме, но и обемът на храната, която сме изяли.

А голямо проучване от Университета на Хавай констатира, че "по-голям обем храна намалява глада, потиска апетита и желанието за десерт, както и увеличава чувството за контрол“.

Експертите по здравословно хранене дават пример за тази теория, когато тя е приложена на практика: "Вземете стафиди и грозде - една и съща храна с различно съдържание на вода. Ако изядете чаша стафиди, ще консумирате около 500 калории - това е повече от някои основни ястия. Но за същия обем грозде бихте консумирали само 62 калории! С храни с ниска калорийна плътност можете да ядете повече храна за същите калории. "

Вие може да знаете, че в купа с грозде има много по-малко калории, отколкото в купа със стафиди, но вашият мозък - който създава желанието за храна, няма да знае разликата.

Интелигентен план за хранене, създаден не само за ефективно, но и за устойчиво отслабване, включва тези богати на вода храни като основни елементи от вашата диета. А това ще ви помогне да свалите килограми, без да губите здравословните навици.