13 странни неща, които се случват в тялото ни, докато спим

11739
13 странни неща, които се случват в тялото ни, докато спим

© Pixabay.com

Смятаме, че когато спим, тялото ни е в покой и се задоволява да се обърне или да прави движения според сънищата ни. Но това не е вярно.

Когато спим, тялото ни има още работа и някои от реакциите му са странни и любопитни.

Френският сайт
Sympa-Sympa.com обяснява какво се случва, докато спим:

Етапи на съня

Сънят се състои от цикли, всеки от които включва пет етапа, които се повтарят.

Първи етап – човек е между съня и будното състояние. Това е лекият сън.

Втори етап – Температурата се понижава, вече не сте будни.

Трети и четвърти етап – Започвате етапа на най-възстановяващия сън: кръвното ви налягане пада, дишането ви се забавя, мускулите се отпускат, произвеждат се хормони и се презареждате с енергия.

Пети етап – Бързо движение на очите. Това е етапът на най-дълбокия сън, в който мозъкът е много активен и в който сънувате странни сънища, които понякога си спомняте на следващия ден.

Вижте какво се случва в тялото ни през различните етапи:

1. Мозъкът прави почистванеМозъкът никога не спи, особено по време на най-дълбоките сънища. Точно в този момент той е толкова активен, колкото когато сме будни.

В момента на съня се изграждат невронните връзки на новите спомени, а безполезните се елиминират. Ако ненужната информация не бъде изхвърлена, това може да създаде проблеми с паметта и да предизвика заболявания, като Алцхаймер.

2. Усещате, че падате

Ако докато спите, сте имали усещането, че падате, след което се събуждате внезапно, това е рефлекс на мускулите, известен като хипнотично разтърсване. Някои учени казват, че когато започвате да спите, тялото може да счете това за падане и мърда, за да го предотврати. Това не се смята за нарушаване на съня.

3. Силен шум ви събужда

Някои хора се събуждат, чувайки силен удар близо до тях. Някои го чуват като изстрел или като експлозия на бомба. Това усещане е известно като „синдрома на експлодиращата глава“ и е по-често в моментите на стрес.

4. Температурата се понижаваВинаги е препоръчително да спите в затоплена стая и си има причина за това – температурата през нощта спада, същото се случва и с тази на тялото ви. Когато човек се отпусне, способността му за терморегулация намалява.

5. Чувствате се парализирани

По време на най-дълбок сън всички мускули са парализирани, защото тялото вече не произвежда аминокиселината глицин. Само мускулите на очите и дишането (това включва и сърцето) продължават да функционират по идентичен начин.

Този вид парализа е нормален и не трябва да се бърка с парализата на съня, която продължава няколко секунди
/минути и е по-ужасяваща. След събуждане осъзнавате, че не можете да се движите.

6. Очите ви мърдат

Наблюдавали ли сте как очите на партньора ви мърдат по време на сън? В пети етап от цикъла на съня очите се местят бързо от единия към другия край, без да го забелязвате.

8 популярни сънища и тяхното значение Понякога са плашещи, друг път са извисяващи

7. Ходите, докато спите

Това явление се нарича сомнамбулство. Опасно ли е да се движите, докато спите? Можете да поставите живота си в опасност, ако излезете от къщи или направите необмислени неща. Някои хора споделят, че са готвили, хранели са се и дори са шофирали по време на съня си.

8. Говорите на сънНикакъв шанс за човека, който спи до вас. Малко след като сте заспали, започвате да разказвате история, която е неразбираема в повечето случаи. За щастие, това продължава не повече от 30-40 секунди и се дължи на факта, че мускулите все още имат сила да издават звуци.

9. Сънувате един и същи сън няколко пъти

Сънували ли сте, че отивате на изпит, без да сте учили? Повтарящите се и странни сънища се дължат на психологически ситуации, които мозъкът не може да асимилира. Сънят се използва, за да може мозъкът да архивира всичко в паметта си, с изключение на нещата, които не е успял да разбере.

10. Хъркате

Макар че е трудно за вярване, гърлото ни се свива малко, докато спим и това предизвиква дразнещото хъркане, което не ни оставя да спим. При някои хора гърлото се свива малко повече, а при други това понякога се комбинира с други проблеми, като синузит.

Тогава човекът хърка по още по-оглушителен начин. За сметка на това, ако гърлото се отпусне прекалено, това може да предизвика сънна апнея с паузи в дишането.

11. Пораствате

Докато спите, произвеждате хормона на растежа, от който не само растете като децата, но и ви позволява да регенерирате мускулите, костите и ставите си.

12. Скърцате със зъбиМного хора скърцат със зъби, докато спят и това може да е предизвикано от стрес или неправилно съотношение на челюстите. Някои хора го правят толкова силно, че си чупят зъбите. За щастие, има средства за защита на устата, които се продават в магазините.

13. Апетитът ви намалява или се увеличава

Ако се събуждате и имате голямо желание да погълнете понички или сладолед, не сте единствени. Доказано е, че ако не спите добре или достатъчно, хормоните, които регулират апетита, не се канализират, което може да доведе до напълняване.

Обратното, ако спите достатъчно и сте добре отпочинали, вече няма да усещате внезапен глад.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg