17 невероятни факта за Саудитска Арабия

46066
17 невероятни факта за Саудитска Арабия

Миналия петък предвожданият от Саудитска Арабия петролен картел ОПЕК реши да запази нивата си на производство, но остана разделен по отношение на тавана на производството, за който не успя да постигне съгласие.

Това би могло да вещае мрачни времена занапред за около половината от членовете на организацията.

Саудитска Арабия в същото време има свои собствени проблеми за решаване, тъй като бюджетният натиск продължава да се засилва, а слуховете за втрешнополитическо разделение продължават да се множат.


Вижте няколко интересни фактора за икономическото, демографското и културното положение на Саудитска Арабия, подбрани от Business Insider.

В столицата на Саудитска Арабия всеки ден се продават по около 100 камили.

Столицата Рияд има голям пазар за камили.

През 2015 г. в страната е екзекутиран средно по един човек на ден.

"Най-малко 151 души са били екзекутирани в Саудитска Арабия от началото на годината. Това е най-големият брой от 1995 г. насам," според Amnesty International.

"В предходните години броят на екзекуциите в страната рядко е нахдхвърлял 90".

Огромното петролно поле Гавар разполага с достатъчно резерви за напълването на 4 770 897 басейнa с олимпийски размери.

Петролните резерви на кралството са огромни. Петролното поле Гавар е най-голямото в света. То съдържа още близо 75 млрд. барела петрол.

Саудитска Арабия е най-голямата страна в света, в която няма река.

Саудитска Арабия е 13-ата най-голяма страна в света по територия и втората най-голяма в Арабския свят с площ от 2 149 690 млн. кв. км. Пред нея е само Алжир.

Близо 95% от страната е пустиня или полупустиня. Едва 1.45% от земята е обработваема.

Страната не разполага с река, но дългите й крайбрежни ивици й осигуряват сериозни позиции при корабния транспорт (особено по отношение на петрола) през Персийския залив и през Суецкия канал.

Вижте още: 10 мрачни факта за Саудитска Арабия 

Саудитска Арабия е единствената страна в света, където жените нямат право да шофират.

"Консервативната ислямска държава няма писмена забрана за жените шофьори, но според местните закони гражданите трябва да използват издадени там шофьорски книжки, докато пребивават в страната. Такива документи не се издават на жени, което на практика означава, че е незаконно жените да шофират," според Reuters.

Населението на Саудитска Арабия е малко повече от това на щата Тексас. БВП на Тексас обаче е близо два пъти по-голям от този на Саудитска Арабия.

Населението на Саудитска Арабия е близо 28.8 милиона души през 2013 г., докато това на Тексас е възлизало на 26.5 милиона. БВП на Саудитска Арабия обаче е около 750 млрд. долара през 2013 г., докато този на Тексас възлиза на 1.4 трлн. долара.

Петролният сектор на Саудитска Арабия съставлява 45% от БВП, което го прави по-голям от БВП на Ирак, Мароко, Руанда и Тонга, взети заедно.

Петролният сектор на Саудитска Арабия съставлява близо 335.372 млрд. долара от БВП.

БВП на Ирак е 222.879 млрд. долара, на Мароко 104.4 млрд. долара, на Руанда 7.451 млрд. долара, а на Тонга 466 млн. долара.

Саудитска Арабия строи най-високата сграда в света, която ще е с височина 1 км, или по-висока от Леброн Джеймс, наложен 492 пъти един върху друг.

Саудитска Арабия официално получи зелена светлина за строежа на най-високата сграда в света - Jeddah Tower или Kingdom Tower. Височината й се очаква да достигне 1 км.

Ирак обаче планира да изпревари Саудитска Арабия, като построи още по-висока сграда, която ще се извисява с повече от 150 м. над Jeddah Tower.

Леброн Джеймс е висок 2.03 метра.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

thhg
# 0
19:12 | 15 December 2015
Много толерантен народ. Браво!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg