6 странични ефекта от консумацията на твърде много млечни храни

3388
6 странични ефекта от консумацията на твърде много млечни храни

Всички знаем колко е важно да консумираме млечните продукти, като прясно и кисело мляко. Те са важни за изграждането на здрави кости и мускули.

Но все пак не трябва да прекалявате. Понякога консумацията на твърде много млечни може да има странични ефекти, като подуване на корема, гадене и акне, храносмилателни проблеми.

Ето кои са най-честите симптоми:

Подуване на корема


Дори ако млечните продукти не ви разболеят, има вероятност да сте чувствителни към лактоза, а твърде много от нея може да причини храносмилателни проблеми, като подуване на корема, спазми или диария.

Ако не сте в състояние лесно да разградите лактозата, тя минава през храносмилателната система и ферментира. Това означава последващо подуване и стомашни болки.

Акне

Дори да можете да усвоите лактозата, прекомерната й консумация може да доведе до акне. Смята се, че това се дължи на наличието на хормони в млякото.  

Качване на килограми

Млечните продукти са питателни, с важни витамини и минерали, като калций, калий и витамин В12. Те обаче често съдържат много мазнини, което ги прави много калорични храни.

Но това не е непременно нещо лошо - изследванията показват, че пълномаслените млечни продукти могат да помогнат за предотвратяване на затлъстяването. Причината е, че те засищат повече и ни карат да ядем по-малко. 

Ако обаче се опитвате да отслабнете, имайте предвид, че всяка загуба на тегло или мазнини зависи от калорийния дефицит, така че тези допълнителни калории трябва да се отчетат.

Твърде много млечни продукти могат да повишат риска от някои видове рак

Освен непосредствените странични ефекти, има изследвания за дългосрочните последици за здравето от консумацията на млечни продукти. Някои проучвания установяват, че високият прием е свързан с по-висок риск от някои видове рак.

Други проучвания по същия въпрос обаче не откриват значително увеличение на риска. Много от тези изследвания са епидемиологични, което означава, че те разглеждат тенденциите в потреблението и болестите сред населението във времето и следователно могат да определят само корелации, а не причинно-следствена връзка.

Млякото може да увеличи риска от сърдечни заболявания, но сиренето и киселото мляко могат да намалят риска

Ефектите на млечните продукти върху здравето на сърцето са още по-сложни. Изследванията показват, че пиенето на мляко може да увеличи риска от сърдечни заболявания, но млечни продукти, като мляко и сирене, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и могат да  доведат до по-дълъг живот.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg