7 от най-смъртоносно мръсните места на планетата

34027
7 от най-смъртоносно мръсните места на планетата

През последните 100 години човечеството преживя поразителен технологичен напредък. Постиженията в областта на науката и технологиите направиха живота ни по-лесен и по-вълнуващ, но отпадъците, които оставяме след себе си по лицето на земята, са все така ужасяващи.

Замърсители от всякакъв вид - химически, ядрени, електронни отпадъци - сериозно разрушават околната среда.

Много места са толкова драстично засегнати, че животът в тях вече е невъзможен – като например украинският град Чернобил, който е свидетел на най-голямата ядрена авария в човешката история и оттогава е необитаем град-призрак.


В списъка на най-отровните места по света могат да се включат хиляди градове и местности от много държави на планетата. Следващите 10 обаче наистина са токсични:

Линфет, Китай

Смогът в големите метрополиси по света е като лека мъгла, в сравнение с обгазяването на Линфен, който е смятан за „най-мръсния град в света“.

Въздухът тук е толкова мръсен заради промишленото производство, автомобилните газове и използването на въглища, че когато на простора сложите бяла дреха, тя е черна, след като изсъхне.

Great Pacific garbage patch

Намира се в Тихия океан и представлява огромна площ, покрита с пластмасови отпадъци.

Според някои този „остров“ е два пъти по-голям от американския щат Тексас и се простира на неопределена дълбочина във водите на океана.

Рондония, Бразилия

Това е най-обезлесеният регион от амазонската дъждовна гора. Дървета на хиляди и хиляди декари площ са отрязани и изгорени.

На някога зеления район сега се разполагат стада едър рогат добитък.

Река Ямуна

Въпреки че се правят сериозни опити от правителството за почистването й, река Ямуна в Индия продължава да бъде задръстена от отпадъци.

Пречистващите съоръжения не могат да се справят с огромното количество отпадни води, които бълва Ню Делхи всеки ден.

Вижте още: Десетте най-мръсни градове в света

Ла Ороя, Перу

Наричат го „най-токсичният град на Земята“, като дори го сравняват по замърсяване с призрачния Чернобил.

В миньорското селище в Андите компании добиват цветни метали, при което се отделят огромни количества олово, арсен и кадмий, които са в стотици пъти над нормата. 

Езеро Карачаево, Русия

Тук излъчващата се радиация е толкова силна, че човек може да получи смъртоносна доза само в рамките на час.

Ракът е огромен проблем сред работниците в разположеното наблизо ядрено съоръжение, което замърсява както езерото, така и околността.

Космосът

Човекът оставя огромна следа от замърсяване и в Космоса. Смята се, че около Земята кръжат над половин милион отломки от космически обекти и кораби, които се трупат с годините.

Този факт повдига огромни опасения за потенциални инциденти със спътници, които сериозно могат да навредят на комуникациите на планетата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Видял
# 0
15:12 | 7 December 2015
Great Pacific garbage patch изобщо не изглежда така! Всъщност, изглежда както всяко друго място в океана, тъй като "пластмасовият остров" се състои от невидими малки частици пластмаса, по няколко в кубичен метър вода!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg