Глутенът е общо наименование на протеините, открити в пшеницата, ръжта, ечемика и някои зърнени храни. През последните години изглежда той се е превърнал в основен злодей в света на храненето.

По щандовете в магазина има цели секции с безглутенови храни, а ресторантите започнаха да пускат менюта без глутен. Все повече хора се опитват да намалят консумацията му. Въпросът е защо.

Вижте няколко мита, в които вече е време да спрете да вярвате.

1. Безглутеновата диета подобрява здравето на червата

Няма абсолютно никакво надеждно доказателство или потвърждение, че нашето храносмилане или здравето на червата ще се подобри, ако махнем глутена от диетата. Така че, ако не страдате от тежка непоносимост към глутен или нямате някаква друга чувствителност към него, няма нужда да го елиминирате.

Освен това, заедно с елиминирането на глутен, много вероятно е да консумирате много по-малко влакнини и това може да причини повече проблеми с храносмилането.

2. Безглутеновото хранене води до загуба на тегло

Самият глутен няма нищо общо с теглото ви. Това дали отслабвате или качвате, зависи от качеството и количеството на храната, която ядете, и начина ви на живот. Ако не контролирате размера на порциите и калориите в продуктите без глутен и не консумирате достатъчно фибри, рискувате да натрупате тегло.

3. Храната без глутен е винаги по-добра и по-здравословна

Храните, които не съдържат глутен, струват повече от обикновените храни и не са по-здравословни. Някои проучвания показват, че ако не страдате от непоносимост, може да се окаже по-нездравословно, отколкото ако се храните редовно. Много храни без глутен, като сладкиши, хляб и макаронени изделия, съдържат повече захар, сол, наситени мазнини и калории, отколкото обикновените продукти.

Има и по-малко количество фибри и протеини в тях. В същото време храни с глутен имат важни хранителни вещества за вашето здраве. Хлябът, например, съдържа фолиева киселина, фибри, калций, калий, желязо и др.

4. Ще имате повече енергия, след като не консумирате глутен

Някои хора твърдят, че имат повече енергия след премахване на глутена. Това може да се случи, когато човек консумира повече плодове и зеленчуци, отколкото висококалорични и високомаслени преработени храни.

Това е само здравословна, добре балансирана диета, която ви дава повече енергия, без значение дали консумирате глутен или не. Няма проучвания, които да потвърждават, че елиминирането му води до повишаване на енергийните нива.

5. Хората не могат да метаболизират правилно глутен

Глутенът е протеин и всички хора могат да го разграждат. Не можем да го смелим напълно, но това не е неправилно храносмилане, това е точно начина, по който го разграждаме. Много храни се разпадат само частично.

Глутенът е консумиран от хора и животни в продължение на хилядолетия и не е навредил. Аргументът, че пещерняците не са консумирали глутен, не е много убедителен. Те не са се хранили с много неща, които ядем днес, но това не означава, че телата ни не могат да се справят с тях.

10 джънк храни, които смятаме за здравословниИ с какво да ги заменим

6. Спирането на глутена е от полза за всички

Тялото ви трябва да ви води. Диета без глутен не е по-здравословна за повечето хора. Ако се откажете от преработените храни, съдържащи глутен, и ги замените с преработени храни без глутен, това няма да ви накара да се почувствате по-добре или по-здрави.

Но спирането на много от преработените храни, които съдържат глутен, ще помогне много на вашето здраве. И, разбира се, не заради глутена в него, а защото се отказвате от преработените храни.

7. Глутенът причинява рак

Няма никакво доказателство за това. Глутенът никога не е бил свързан с рак при никакви проучвания, докато много други храни са. Единственото изключение е за хората с непоносимост, които трябва да бъдат много предпазливи.

8. Диетите без глутен са с ниско съдържание на въглехидрати

Абсолютно не. Много храни с високо съдържание на въглехидрати, като картофи, ориз, царевица, тиква, банани, боб, грах, леща и много други, не съдържат глутен в тях. Така че, ако все още ги включвате в безглутенова диета, консумирате много въглехидрати.