Акциите на индонезийската въгледобивна Adaro с ръст от 59% при дебюта им

695
Акциите на индонезийската въгледобивна Adaro с ръст от 59% при дебюта им

Акциите на индонезийската въгледобивна компания - PT Adaro Energy, поскъпнаха с 59% при дебюта си на пазара в сряда, след като компанията набра 1.3 млрд. долара от осъщественото най-голямо в страната първично публично предлагане.

Силният дебют при акциите на компанията се предопредели от значителното им презаписване по време на първичното публично предлагане.

"Успехът на IPO-то се дължи на доброто представяне на суровините през последните месеци на международните стокови пазари, което инициира интерес към всички компании свързани със сектора", каза Амика Дармауан, анализатор в First State Investment.

От Adaro очакват до 2008 нетната печалба на компанията да се повиши до 1.55 трлн. рупии, от 133 млрд. рупии през изминалата година. На международните пазари се наблюдава повишено търсене и стабилен ръст при цената на въглищата.

За 2009 г. дружеството очаква нетна печалба от 4.8 трлн. рупии, при нетните продажби от 24.3 трлн., в сравнение с очакваните 16 трлн. приходи през тази година.

По-голямата част от набраните средства от предложения капитал на компанията в размер на 34.8% се очаква да бъдат използвани за придобиване на пет свързани фирми.

Индонезия е най-големия в света износител на термични въглища, като страната се облагодетелства от силното търсене идващо от страни, като Китай и Индия.

Акциите на компанията бяха пласирани при ниво от 1100 рупии за брой, или близо до горната граница на предварително обявения ценови диапазон 1050-1125 рупии. То е било презаписано близо пет пъти.

Въз основа на цената на акциите на компанията, пазарната й капитализация възлиза на 35.3 млрд. рупии.

Книжата на компанията са били атрактивни въз основа на оценките на конкурентите й. Така например те са били предложени при 3.7 пъти прогнозираната за следващата година печалба, при подобно съотношение от 10.5 за конкурнта - Bumi Resources.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg