Двама късметлии си поделят нов голям джакпот в САЩ

2753
Двама късметлии си поделят нов голям джакпот в САЩ

© Pixabay

Двама участници в щатската лотария Powerball са се събудили ужасно богати вчера сутринта.

След като в продължение на 21 седмици никой не печелеше джакпота, в тегленето в събота имаше два печеливши билета, в които фигурираха изтеглените шест числа. Вероятността човек да уцели и шестте числа е 1 на 292 милиона.

Джакпотът бе в размер на 687.8 млн. долара и той ще бъде разделен между двама печеливши —  единият е от щата Айова, а другият от Ню Йорк. Това е третата най-голяма печалба в историята на играта и четвъртият най-голям джакпот, печелен някога в САЩ.


Това се случва, след като наскоро един човек спечели 1.537 млрд. долара от другата щатска лотария - Mega Millions.

Разбира се, двамата победители в Powerball, които ще си разделят джакпота, в крайна сметка, няма да получат обявената сума от 687.8 млн. долара. Независимо дали решат да изберат еднократно плащане или годишни плащания в период от 30 г., федералните и местните данъци ще изядат голяма част от печалбата им.

"Победителите се изненадват каква голяма част от обявената сума отива веднага за данъци, както и колко още трябва да платят на следващата година, когато подават данъчната си декларация," казва пред CNBC Джейсън Кърланд, от адвокатската кантора Rivkin Radler в Ню Йорк.

"Всичките суми в тези огромни джакпоти са стряскащи, но това важи и за данъците," казва Кърланд, който помага на спечелили от лотарията да управляват парите си.

Ако победителите решат да получат печалбата си еднократно, всеки от тях ще започне със 198.1 млн. долара (в сравнение с по 343.9 млн. долара, които ще вземат, ако изберат годишните плащания). Федералното правителство ще си прибере 24% веднага, а победителите ще дължат още пари, когато стане време пак да се плащат данъци.

Той спечели 19 млн. долара от лотарията, но стигна до затвораИсторията на Джим Хейс е напомняне, че когато човек спечели големите пари, не всичко се развива така, както си го е представял

След това победителите могат да очакват да дължат най-високия данък от 37% върху останалата сума. След прилагането и на този данък делът на всеки от тях ще бъде намален със 73.3 млн. долара, до 124.8 млн. долара.

Освен това има и местни данъци, които се плащат във всеки щат.

В този случай Айова ще задържи 5% от печалбата. Спечелилият жител на щата ще плати и между 8-9% данък, когато стане време да подава данъчната си декларация. Така печалбата ще бъде намалена с още 17.8 млн. долара, до 107 млн. долара.

Щатският данък в Ню Йорк е по-висок от този в Айова и е в размер на 8.82%, което ще намали печалбата със 17.5 млн. долара, до 107.3 млн. долара. Победителят ще плати и допълнителни данъци върху печалбата при подаването на следващата си данъчна декларация.

С други думи, двамата победители се очаква да платят над 45% данъци върху спечеленото.

Друг минус е, че нито една от двете щатски лотарии не позволява победителите да прибират печалбите си анонимно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg