Един жест, който по-добре да избягвате

6570
Един жест, който по-добре да избягвате

Според специалистите по невербалната комуникация, жестовете и докосването играят значителна роля в комуникацията. Те например съветват политиците да се ръкуват с избирателите, защото докосването изгражда доверие и позволява на хората да се разберат по-добре.

Има жестове обаче, които предизвикват противоречие и може би е по-добре да избягвате в деловите си срещи. Изследване на Католическия университет в Льовен проследи какъв конкретен резултат има докосването при различни обстоятелства, и публикува откритията си в брой на списанието «Social Influence.

В експеримента, участниците трябваше да изпълняват различни задачи, при което някои студенти били инструктирани попътно да пожелават късмет на следващия, потупвайки го три пъти по рамото. Другите – просто излизали, пожелавайки успех на следващия.

На втория етап, студентите били помолени да споделят с останалите доброволци купони, с които можело да се спечелят билети за кино. При това повечето доброволци щедро поделили купоните с тези, които не прибягвали до докосване.

Изводът: потупването по рамото или гърба често означава желание да помогнете, но в конкурентни ситуации, този жест може да се разглежда като проява на известна снизходителност или опит за надмощие.

Тази невербална техника се използва често от мъжете, когато искат да покажат своята ангажираност и загриженост, но това невинаги се приема еднозначно от другата страна в комуникацията.

Както бе обяснено от Джероен Кемпс, един от ръководителите на изследването:

"Дори едно просто потупване по гърба, ако се случи в грешното време и на грешното място, може да нанесе вреда. "


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg