Колкото повече човечеството започва да се замисля за въздействието върху околната среда и консумацията на месо, толкова повече готвачи започнаха да проявяват креативност и да експериментират с храни, в чийто състав присъстват ... насекоми.

Щурците имат в себе си повече протеини, отколкото говеждото и пилешкото месо. Освен това за отглеждането им е необходима по-малко вода, по-малко земя и т.н. Но пък щурци не звучи апетитно.

Популярният шеф готвач Кайл Конътън от дълго време се опитва да промени разбирането на насекомите като храна. В момента той води проучване за разработването на протеинови блокчета с протеини от щурци. Компанията се нарича Ехо.

Конътън създава протеинови блокчета от домашно направено брашно от щурци.

"Те са много по-добрият избор, по-устойчиви и дори по-богати на протеини, отколкото животинското месо", казва той. Щурчите ще ни помогнат да подобрим хранителната система, убеден е Конътън.

Сред кулинарните хрумвания на готвача има сладки блокчета, такива с аромат на боровинки и ванилия, фъстъчено масло и желе, чубрица, манго, къри и барбекю.

Брашното от щурци не може да бъде уподобено на вкус на нещо друго, категоричен е готвачът. Може да се каже, че е леко карамелено и близко до кафявата захар.

Ехо получава своите щурци замразени от местни ферми, които ги развъждат. Биват размразени и след това сушени на фурна. Накрая щурците биват смлени, докато се получи лека кафява прах. В комбинация със семена, плодове и ядки, шеф Конътън създава протеиново тесто.

За разлика от други протеинови блокчета на пазара, тези от щурци не съдържат никакви изкуствени сиропи, изобилстващи на захар.

За да направят блокчетата сладки, готвачите на Конътън използват сушени плодове.