Интервю с Росица Вартоник – председател на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и един от финансовите експерти на сайта за финансово образование www.semeinifinansi.bg, който е проект, подкрепен от Провидент Файненшъл България.

По празниците всеобщата нагласа е да не се мисли за лишения или ограничения – такъв ли, според вас, е българинът или по-скоро, дори и празнично, е пресметлив?

Зависи – ако бюджетът е много „тънък“, то дори и по време на празниците хората внимават с харчовете. Но нерядко се случва и обратното – празничната емоция да замъгли трезвата финансова преценка – особено при хората, които разполагат с повече средства и не са особено прецизни във воденето на бюджет. Последиците не са много приятни – „отрезвяването“ идва с първите сметки през януари.

Ако сме пресметливи – за какво най-често си правим сметката? И за какво най-често обичаме да сме „с широки пръсти“?

Хората, като цяло, си правят примерен празничен бюджет и планират основните разходи. Работата е там, че малките, на пръв поглед странични харчове – допълнителни подаръци, кино в мола с децата, многократни празнични обеди с колеги, двата нови тоалета за празниците – незабелязано се натрупват и могат сериозно и неприятно да ни „изненадат“!

Но наблюденията ми сочат, че „с най-широки пръсти“ са родителите в ролята на дядо Коледа. На практика, родителите трудно устояват на желанията на децата си и затова често поемат сериозни финансови предизвикателства.

Какво ще посъветвате хората за управлението на техните финанси преди, по време и след празниците?

Коледните празници не са „авария на водопровода“ и не би трябвало да ги посрещаме финансово неподготвени или с „нереалистичен“ бюджет. Навременното планиране би ни спестило излишни нерви и разходи.

Дали ще започнем отрано да спестяваме, дали ще разчитаме на коледен бонус или като краен вариант ще ползваме заем - зависи от личната ни ситуация. Но не трябва да забравяме, че следват няколко зимни месеци, а те означават по-високи битови разходи.

В крайна сметка, по време на празниците най-важно е да покажем любовта си към близките хора – а за това не е нужно да „продъним“ бюджета си.