Хатуша - древната столица на легендарните хети

11713
Хатуша - древната столица на легендарните хети

© Instagram

Една от най-малко посещаваните, но исторически значими атракции в Турция, са руините на древен град, известен като Хатуша. Той е разположен в близост до съвременния Боязкьой.

Градът някога е столица на Хетското царство - суперсила от късната бронзова епоха, чиито земи се простират през Анадола и Северна Сирия, от Егейско море на запад до Ефрат на изток.

То е споменавано няколко пъти в Библията като една от най-мощните империи на древността. Съвременници на древните египтяни, хетите ги побеждават, почти убивайки фараона Рамзес Велики, като го принуждават да се оттегли обратно в Египет.

Години по-късно египтяните и хетите подписват мирен договор, смятан за най-стария в света, а самият Рамзес се жени за тяхна принцеса, за да запечата сделката.

Хетите играят основна роля в древната история, далеч по-голяма, отколкото им се полага в книгите за съвременната история.

 

Lions Gate #hattuşa #türkiye #turkey #archaeology #arkeoloji #ancient #antik #hittites #history

Публикация, споделена от Turkish Archaeological News (@turkisharchaeonews) на

Те развиват най-леките и най-бързи колесници в света и въпреки принадлежността си към бронзовата епоха, вече произвеждат и използват железни инструменти, посочва Amusing Planet.

В началото на 20 век хетите се считат само за легенда, тъй като не са открити доказателства за съществуването на империята.

10 снимки от Кападокия, които са нереално красивиТук ще откриете подземни градове, удивителни скални форми и едно от най-вълнуващите приключения на планетата – пътуване с балон над уникалния пейзаж

Това се променя с откриването и разкопките на Хатуша, заедно с разкриването на десетки хиляди глинени плочи, документиращи много от хетските дипломатически дейности, най-важното от които е мирното споразумение, подписано след битката при Кадис между тях и египтяните през 13 век пр.н.е.

Хатуша се намира в южния край на равнината Будакьозу, на склон, извисяващ се на около 300 метра над долината. Той е заобиколен от богати земеделски земи, хълмисти райони за пасища и гори, предоставящи достатъчно дърва за изграждане и поддържане на голям град.

Мястото първоначално е обитавано от местните хети, преди да стане столица на царството някъде около 2000 г. пр. Хр.

 

Публикация, споделена от Alper Billik (@somm.alp) на


Хатуша е унищожена, заедно със самата Хетска държава, през 12 век пр. Хр. Разкопките показват, че градът е изгорен, но изглежда след като много от жителите са го изоставили, изнасяйки ценните предмети, както и важните официални документи.

Мястото, открито от археолозите, е призрачен град по време на последния му ден.

На върха си той покрива 1.8 квадратни километра и се състои от вътрешна и външна част, заобиколени от масивни крепости стени, части от които са запазени и до днес.

 

Tünelin sonundaki ışık ..

Публикация, споделена от ecevit gökçe yurtkal (@ecowith) на


Външната част се простира на 8 километра около целия град. Вътрешният град е зает от цитадела с големи административни сгради и храмове. Кралската резиденция е построена на висок хребет.

На юг се намира външен град с площ около един квадратен километър, с изящни портали, украсени с релефи, показващи воини, лъвове и сфинксове. Тук са разположени четири храма, заедно със светски и жилищни сгради. Извън стените са гробищата, повечето от които съдържат кремационни погребения. Смята се, че между 40 000 и 50 000 души са живели в града на върха.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас