Хигиенист завърши колежа, който чистеше в продължение на 8 г.

6966
Хигиенист завърши колежа, който чистеше в продължение на 8 г.

Университетски хигиенист, който прекарвал нощите си в чистене на тоалетни, а дните си в създаване на прототипи, се дипломира тази седмица с диплома по механоинженерство на 54-годишна възраст.

В отчаяно търсене на работа след връхлетялата го поредица от финансови проблеми, сред които изземане на дома му, фалит на частния му бизнес и изземане на автомобила му, Майкъл Водре започва да работи като хигиенист в Политехническия институт в Уорчестър през 2008 г., което си мислел, че ще продължи само временно.

"Парите бяха много по-малко, отколкото бях свикнал да изкарвам, но поне изкарвах нещо," споделя Водре пред NBC News.

Сега, след като в продължение на осем години учи и работи, семейният баща на три деца вече има диплома по механоинженерство от университета с втора специалност психология.

Идеята да посещава учебните занимания, които университетът предлага безплатно за своите служители, се заражда у Водре, защото той имал нужда от нещо, "за да разсее мислите си от ужасните обстоятелства“ около него преди близо 10 години.

Освен че губи строителния си бизнес по време на рецесията, както и дома и колата си, майка му също така била починала наскоро.

"Бях се превърнал в една сянка на себе си," казва той. "Не усещах никаква болка, но не усещах и нищо хубаво."

Водре започва с лекции по психология, след това започва да се интересува от механоинженерство. След като приключвал нощната си смяна, той се прибирал вкъщи в апартамента, в който двамата със съпругата му живеели, след като били изгубили къщата си, спял по не повече от два часа и половина, след което се връщал в университета за лекции.

"Аз страдам от безсъние, но в този случаи имаше полза от това," шегува се Водре.

Вземайки по един или два предмета на семестър му дава интелектуалния стимул, който му липсвал, докато бършел черните дъски и събирал боклука из университета. Въпреки че бил с повече от 30 г. по-възрастен от своите колеги, той споделял, че никога не се почувствал не на мястото си.

"Това беше едно наистина положително изживяване," казва той. "По време на всички групови занимания никога не почувствах, че не съм желан."

Когато споделя на колегите си, че нощем обикновено чисти с прахосмукачка учебните стаи, в които те седят през деня, те "наистина засвидетелстват уважение за това," добавя той.

След като завършва гимназия преди десетилетия, Водре се дипломира от Бостънския технологичен институт Уентуърт с асоциираната бакалавърска степен.

След като посещава няколко занимания в Политехническия институт в Уорчестър, новата цел в живота му се превръща в получаването на бакалавърска степен. С емоционалната подкрепа на неговата съпруга Джойс, която е училищен преподавател, Водре успява да вземе студентските кредити, от които има нужда.

"По никакъв начин нямаше да се справя сам," казва той. "Дори през уикендите, когато физически си бях вкъщи, съпругата ми и аз не прекарвахме много време заедно. Тя се жертва заради мен."

Той също така получава подкрепа от университета. Ерик Чойновски от Политехническия институт в Уорчестър споделя пред NBC News, че университетът е "развълнуван един от това, че един от чистачите е постигнал подобно нещо."

"Майк наистина може да служи за вдъхновение. Получаването на дипломата, която той искаше, не става никак лесно," казва той. "Много сме горди, че той завърши учебната програма тук."

Съпругата на Водре и трите му деца видяха в събота как получава дипломата си.

Президентът на университета Лори Лешин пък го споменава като пример за преодоляване на трудности. "Майк можеше да спре във всеки един момент. Той обаче не се отказа. Това се нарича постоянство."

Водре не е единственият чистач в колеж в Масачузетс, който привлича вниманието в момента. Миналия месец Boston Globe писа за чистач в Бостън колидж, чиято работа там дава възможност и на петте му деца да завършат университета.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...